Werkgeluk is:
Nel
23 maart 2022 
2 min. leestijd

Werkgeluk is:

Werkgeluk is: 

  1. Werk doen waar je van houdt
  2. Werk doen waar je goed in bent
  3. Werk doen waar je voldoening uit haalt
  4. En werk doen waar je (goed) genoeg mee verdient

Werkgeluk vind je door op onderzoek te gaan naar je passie, je missie en je roeping. Wanneer je dat plaatje compleet hebt kan je op zoek naar het beroep, de branche en het type bedrijf dat bij jou past. 

Wat is je passie?
Wat doe je graag en waar ben je goed in? Wanneer deze twee samenkomen dan ervaar je vaak 'flow', je doet werk waarbij je de tijd gemakkelijk verliest. Wat betekent dat je er helemaal ingezogen wordt. En het waarschijnlijk leuk, en niet te moeilijk, vindt om te doen.

Wat is je missie?
Wat doe je graag en kan je niet laten om te doen, wat vertel je anderen graag, wat doe je graag voor anderen? Je missie gaat over voldoening, trots zijn op jezelf of blij zijn voor een ander. Werk doen dat je graag doet en dat je voldoening geeft is een soort van missie. Het is moeilijk om het niet-te-doen. En als je het in je werk niet kan doen dan doe je het misschien op een andere manier.

Wat is je roeping?
Een roeping in de context van werkgeluk is het doen van werk waar je voldoening uit haalt en waarbij je genoeg geld verdient om goed te kunnen leven.

Welk beroep past bij jouw passie, missie en roeping?
In welk beroep komen de elementen passie en missie samen? Welk soort functie betreft werk dat je graag doet, wat je goed kan en waarbij je trots bent op jezelf en/of blij bent voor anderen? En, last but not least, in welk beroep verdien je genoeg geld om goed van te leven? 

Deze elementen zijn gebaseerd op het begrip Ikigai, een model dat is ontwikkeld door Francesc Miralles en Hector Garcia naar aanleiding van onderzoek naar de zogenaamde blue-zones in de wereld en dan met name de blue-zone in Osaka – Japan.

In de blue-zones worden mensen gemiddeld ouder dan mensen in de rest van de wereld. Uit onderzoek blijkt dat er 9 bouwstenen zijn die in alle blue-zones voorkomen en waarschijnlijk bijdragen aan de ouderdom van de mensen die daar wonen.

Eén van de bouwstenen is het dagelijks uitvoeren van activiteiten die bij je passen (Purpose Now). Actief bezig zijn is goed voor je, ook na de pensioendatum blijkbaar. Maar dat hou je alleen vol als je activiteiten uitvoert die je graag doet, waar je blij van wordt en die je voldoening geven. Je doet iets dat op de een of andere manier nuttig is. In Japan noemen ze dit Ikigai: een reden van bestaan.

Werkgeluk draagt dus bij aan het gezond en gelukkig ouder worden!
 

Wil je meer weten over de blue-zones? Kijk dan eens naar de inspirerende video van Dan Buettner.
 

Wil je op zoek naar je eigen werkgeluk, jouw Ikigai? 

Download dan de Werkgeluk Gids

Of ga direct aan de slag met het Werkgeluk Traject

Het Werkgeluk Traject is volledig zelfstandig en online te volgen inclusief de professionele Wave® test waarmee je inzicht krijgt in je competenties, talenten en motivatie. 

Reactie plaatsen

Meer over werkgeluk

Werkgeluk: Doen wat bij je past

Werkgeluk is werk doen:

  • Met plezier: Doen waar je van houdt
  • Met zelfvertrouwen: Doen waar je goed in bent
  • Met voldoening: Doen waar je trots op bent
  • En met vrijheid: Doen waar je (voldoende) voor betaald krijgt


Wil je dat ook? Ontwerp jouw droombaan.

En vindt de baan-die-het-best-bij-je-(droombaan)-past.

Gratis werkgeluk gids
Ontwerp je droombaan
Wil je meer inspiratie ontvangen? Schrijf je dan hier in.


Je ontvangt iedere 2 weken een email met inspiratie. Een enkele keer stuur ik je nieuws maar verder zal ik je niet spammen.


Je kan je altijd uitschrijven via de link onderin de email.

Meer inspiratie ontvangen:

No opt-in form has been selected
Your information is safe with us