Hoe kom je vol energie thuis van je werk? Waarvoor kom jij je bed uit?

Een reden om je bed uit te komen

Ik ben over het algemeen een goede slaper maar soms word ik rond 5 uur wakker. Het is beter als ik me dan nog een keer omdraai en doorslaap. Ik kan niet zo goed zonder slaap. 

Maar dan denk ik aan die klant die gisteren een bestelling heeft geplaatst, die graag vandaag aan de slag wil met de cursus. Ik moet nog een werkboek versturen en zorgen dat de test klaarstaat. Die klant sprak ik een paar dagen geleden. Hij vertelde over de baan waar ie zich dagelijks naar toe sleept. Omdat hij in slaap valt vanwege het saaie werk. Omdat hij een manager heeft die niet tegen hem praat. Zijn werk geeft hem geen reden om zijn bed uit te komen. 


Mijn werk wel. Ik ga soms om 5 uur ’s morgens aan de slag omdat ik weet dat iemand ergens op wacht. Die gedachte geeft mij dan voldoende energie om aan de slag te gaan.

Werk is een reden om je bed uit te komen? 

Beetje overdreven? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Als je bedenkt dat je pakweg 40 jaar werkt dan is het niet zo gek om je werk te zien als een van de redenen om je bed uit te komen. In ieder geval is je werk een stuk leuker als je het graag doet. 

En als je er voldoening uit haalt. 

En als je het gevoel hebt dat je er iets nuttigs mee doet. 

En trots bent op datgene wat je doet. 

En er genoeg geld mee verdient om een leuk leven te leiden. 

In Japan hebben ze er een woord voor: Ikigai

Het betekent letterlijk: een reden van bestaan: het dagelijks uitvoeren van activiteiten die bij je passen. Mensen die hun Ikigai hebben gevonden hebben een reden om het bed uit te komen. Ze doen iets wat motivatie en voldoening geeft. 

En hoe weet je dan welke activiteiten bij je passen?

Dat is een puzzel die bestaat uit verschillende elementen. Je (werk)Ikigai bestaat uit:

  1. Werk doen waar je goed in bent, zodat je met zelfvertrouwen werkt
  2. Werk doen waar je van houdt, zodat je plezier ervaart
  3. Werk doen wat je voldoening geeft, zodat je trots bent op jezelf of blij bent voor een ander
  4. Werk doen waar je voldoende voor betaald wordt, zodat je geen geldzorgen hoeft te hebben

Wanneer je deze elementen voor jezelf onderzoekt dan ontwerp je je droombaan. Een droombaan bevat alle elementen die belangrijk voor je zijn. Aan de hand van je drombaan kan je zoeken  naar een baan-die-het-beste-bij-je-past. 

Hoe ontwerp je je droombaan?

Het ontwerpen van je droombaan is lastig omdat je allerlei bezwaren in je hoofd hebt waardoor je direct bedenkt waarom iets niet kan (ja, maar….). Je zit daarmee jezelf in de weg. Natuurlijk is niet alles mogelijk. Maar zolang je niet precies weet hoe je droombaan eruit ziet kan je geen bewuste keuzes maken met betrekking tot de compromissen die je met jezelf wil sluiten. 

Het ontwerpen van je droombaan is lastig omdat je niet weet welke elementen allemaal van belang zijn. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Welke (onbewuste) behoeftes spelen mee bij werkgeluk? Welke valkuilen van jezelf moet je rekening houden zodat je naar de juiste baan zoekt? 

Het werkgeluk traject biedt je een handleiding bij het ontwerpen van je droombaan. Je onderzoekt alle elementen zodat je niets vergeet. Je analyseert valkuilen en drempels waardoor je jezelf tegenhoudt om op zoek te gaan naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Je sluit bewuste compromissen met jezelf op het moment dat iets niet haalbaar of realistisch is. 

Na het volgen van het werkgeluk traject weet je precies wat je wel en niet wil!

Nog even over Ikigai, ik heb het namelijk niet zelf verzonnen

Francesc Miralles en Hector Garcia ontwikkelden het Ikigai model naar aanleiding van onderzoek naar de zogenaamde blue-zones in de wereld en dan met name de blue-zone in Osaka – Japan.

Wetenschappers hebben ontdekt dat in deze blue-zones mensen gemiddeld ouder worden dan mensen in de rest van de wereld. Uit onderzoek blijkt dat er 9 bouwstenen zijn die in alle blue-zones voorkomen en bijdragen aan de ouderdom van de mensen die daar wonen.

Eén van de bouwstenen is het dagelijks uitvoeren van activiteiten die bij je passen (Purpose Now). Actief bezig zijn is goed voor je, ook na de pensioendatum blijkbaar. Maar dat hou je alleen vol als je activiteiten uitvoert die je graag doet en die je voldoening geven. Je doet iets dat op de een of andere manier nuttig is. Voor jezelf en/of voor anderen. In Japan noemen ze dit Ikigai: een reden van bestaan.

Werkgeluk draagt dus bij aan het gezond en gelukkig ouder worden

Wil je meer weten over de blue-zones? Kijk dan eens naar de inspirerende video van Dan Buettner.


Een reden van bestaan is een belangrijk onderdeel van werkgeluk

Dat wil je toch ook?

-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

 

Ontdek je passie en stop met werkellende (verveling, slechte werk-privé balans, etc.) 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan en ontdek je welke baan het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je een van de bouwstenen van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers puzzel en ontdek welke werkwaarden voor jou zijn. Klik hier >>

Wat andere werkgelukzoekers zeggen:
Die hun doombaan hebben ontworpen en daardoor hebben ontdekt welke baan perfect bij hun past. Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>