VitaeBox: ZIJN wie je bent

WIE BEN JE?

Om op die vraag antwoord te kunnen geven heb je kennis nodig over waar je 'zelf' uit bestaat. Kennis over je karakter en persoonlijkheid, je gevoelens en gedachten, overtuigingen, normen en waarde, je emoties, behoeftes, verlangens en nog veel meer.

VitaeBox: ZIJN wie je bent

Kennis over je 'zelf' leidt tot begrip en acceptatie van wie je bent 

Je hoeft jezelf dan niet (meer) te vergelijken met anderen, je hoeft niet (meer) te zijn zoals anderen zijn. Je kan gewoon jezelf zijn. En je kan, in principe, het leven inrichten dat bij je past.

In principe. Want dat is niet zo simpel als het klinkt. Tegen de tijd dat je dit leest ben je waarschijnlijk volwassen en heb je al het een en ander achter de rug. Je bent op zoek naar het goede leven, hoe dat er voor jou ziet en hoe je dat voor elkaar krijgt. Je hebt een verleden waardoor je bent gevormd.

De vraag is in hoeverre die vorming van jouw leven afwijkt van wie je werkelijk bent.

Om te weten wie je bent heb je inzicht nodig in de verschillen tussen mensen

Verschillen op o.a. biologisch, mentaal, psychisch en spiritueel gebied. Inzicht en kennis over deze verschillen bied je de mogelijkheid om jezelf te plaatsen ten opzichte van andere mensen. Het bied je de mogelijkheid om jezelf en anderen te accepteren hoe ze in de basis zijn.

ZIJN-wie-je-bent vanuit mentaal en psychisch oogpunt gaat over temperament, karakter, persoonlijkheid en gedrag. Je wordt geboren met een bepaald temperament. Het veranderen van je temperament is een onbegonnen zaak. Het zit in je DNA en is hoe het is.

Op basis van je temperament en hoe en waar je opgroeit, wordt je karakter / persoonlijkheid gedurende je leven gevormd. In de basis is je karakter / persoonlijkheid een gegeven. Maar, wanneer je persoonlijke groei doormaakt vormt je karakter / persoonlijkheid verder. Dus het is niet helemaal onveranderlijk.

Je gedrag vloeit voort uit je karakter / persoonlijkheid. Door je eigen gedrag onder de loep te nemen kan je besluiten om bepaald gedrag te veranderen. Nieuw gedrag voelt in eerste instantie niet als 'jezelf zijn' Maar wanneer je het toch consequent doet wordt het nieuwe gedrag normaal en doe je het vanzelf. Het is dan onderdeel geworden van jouw zelf, van wie-je-bent.

Ter inspiratie: een gedicht van Maria Egas

ZIJN wie je bent

Meer inspiratie over

de zoektocht naar jezelf >>>

VitaeBox Leefgebieden en inspiratie


 ยฉVitaeBona