VITAEBOX: Leef het leven dat bij je past
VitaeBox leefgebieden

Hoe ziet dat er uit? Hoe doe je dat?

Het leven dat bij je past: Wat is het? Hoe ziet dat eruit? Hoe doe je dat? Wie heeft dat?

Een goed leven is voor iedereen anders en bestaat uit verschillende dimensies, leefgebieden en bouwstenen waarbij de behoeftes en verlangens per persoon verschillen. Om te weten hoe een goed leven er voor jezelf uitziet is het handig om inzicht te hebben in waar een goed leven voor jou uit bestaat.


Het is gemakkelijk om dan te denken in termen van ‘gelukkig zijn, een leuke relatie, veel geld, vaak op vakantie, lekker eten, etc.’ Deze termen gaan echter over de gevolgen van een goed leven. Niet over wat het goede leven voor jou betekent. 


Het gaat over het leiden van een leven dat bij je past 

Dus heb je kennis nodig over jezelf zodat je op zoek kan gaan naar wat bij je past. Het is net als kleren kopen, wanneer je je eigen maat niet kent dan moet je mazzel hebben met de kleren die je koopt 🤷‍♀️ Maar dan toch iets ingewikkelder.


Het goede leven wordt door iedereen anders ingevuld

  • De een houdt van een rustig leven met een gezin, zekerheid m.b.t. werk en hobby’s als tijdverdrijf. De ander houdt van een avontuurlijk leven en heeft behoefte aan prikkels en spanning. Of een leven in de schijnwerpers.
  • De een heeft een rijk sociaal leven en is vaak onder de mensen. En de ander is vaker alleen en heeft een paar goede vrienden om zich heen en is daar blij mee.
  • De een heeft een relatie voor het leven en de ander is liever alleen of heeft af en toe een korte relatie.
  • De een doet het met mannen, de ander met vrouwen en sommigen met allebei.
  • Sommige mensen halen levensvreugde uit hun werkzaamheden en anderen halen meer vreugde uit familie en vrienden. Of een beetje van beiden.
  • De een woont graag in de stad en is dol op de drukke dynamiek en de ander woont liever in een dorp of het bos en geniet van de natuur en de stilte. En de ander woont liever niet maar zwerft over de aardbol van plek naar plek.


Het een is niet beter of slechter dan het ander. Het is gewoon anders.

Hoe ziet jouw goede leven eruit?

Het antwoord op die vraag weet alleen jijzelf

Er zijn tips en adviezen over te geven maar uiteindelijk bepaal je zelf wat voor jou een goed leven is zodat je je happy voelt met het leven dat je leidt. 


De VitaeBox biedt je een handvat 

Een indeling, waarmee je je leven onder de loep kan houden en voor jezelf kan bepalen wat voor jou een goed leven is.

VitaeBox leefgebieden

Zijn wie je bent

Wie ben je?

Om op die vraag antwoord te kunnen geven heb je kennis nodig over waar jouw 'zelf' uit bestaat. Kennis over je karakter en persoonlijkheid, je gevoelens en gedachten, overtuigingen, normen en waarde, je emoties, behoeftes, verlangens en nog veel meer.
Doen wat bij je past

Invulling van je tijd

Bijvoorbeeld werk of vrijwilligerswerk of de zorg voor een gezin of familie. DOEN gaat over het hebben van een leuke en zinvolle invulling van je tijd. Zinvol bezig zijn geeft inspiratie en leidt tot voldoening. Zinvol bezig zijn gecombineerd met iets doen waar je GOED in bent en waar je van HOUDT leidt tot (werk)geluk.
ViteaBox: MENSEN die bij je passen

Relaties: familie, vrienden, etc. 

Mensen met een rijk sociaal leven leven langer. En wat is dan een rijk sociaal leven? Voor de een is dat het hebben van meerdere mensen om zich heen waarmee het gezellig is. Voor de ander bestaat de sociale kring uit 1 of 2 mensen waarmee ze een goede en diepe band hebben. En soms is het een beetje van beiden. Voor iedereen is het anders. 
ViteaBox: ZORG voor jezelf

Dimensies van zelf zorg

Fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel voor jezelf zorgen is een hele kluif. Vaak kunnen we het beter voor een ander dan voor onszelf. Wanneer we on-wel-zijn dan hebben we maar één wens: beter worden. Daarna verschuift de aandacht en vergeten we soms voor ons wel-zijn te zorgen.
VitaeBox: Een OMGEVING die bij je past

Plaats en plek

De plaats en plek waar je woont, de structuur en cultuur waarin je leeft en / of werkt. Dat is de omgeving in een notendop. En het is vaak een gegeven. Je wordt ergens geboren, groeit er op. De cultuur wordt onderdeel van jezelf. Het zit in je.
VitaeBox: BALANS in je leven

Balans in je leven

Balans vinden, hebben en houden. Er zijn nogal wat ballen die in de lucht gehouden moeten worden. Hoe zorg je ervoor dat ze niet vallen? Hoe zorg je ervoor dat je zelf niet valt?