Het goede leven: Wat is het? Hoe ziet dat eruit? Hoe doe je dat? Wie heeft dat?
Een goed leven is voor iedereen anders en bestaat uit verschillende dimensies, leefgebieden en bouwstenen waarbij de behoeftes en verlangens per persoon verschillen.
Om te weten hoe een goed leven er voor jezelf uitziet is het handig om inzicht te hebben in waar een goed leven voor jou uit bestaat. Het is gemakkelijk om dan te denken in termen van ‘gelukkig zijn, een leuke relatie, veel geld, vaak op vakantie, lekker eten, etc.’
Deze termen betreffen de gevolgen van een goed leven:
- Gelukkig zijn kan alleen wanneer je je eigen leven leidt, je eigen pad volgt, jezelf bent, je tijd met plezier en voldoening beleeft, fijne mensen om je heen hebt, je gezond bent, etc.
- Een leuke relatie kan alleen wanneer je jezelf goed kent, er een gelijkwaardige en goede interactie is met de ander en je je emotioneel verbonden voelt met elkaar.
- Veel geld (hoeveel?) kan alleen wanneer je werkt hebt waarmee je goed verdient. Dat lukt vaker wanneer je werk hebt dat goed bij je past: werk doet waar je goed in bent, waar je van houdt en waar je voldoening uit haalt.
- Vaak op vakantie kan alleen wanneer je tijd en geld hebt om op vakantie te gaan. Als dat niet het geval is dan geeft ‘vaak op vakantie’ veel stress en draagt het niet bij aan een goed leven.
- Lekker eten kan alleen wanneer je daar geen kwade gevolgen van ondervindt. Te zwaar wordt waardoor je BODY problemen gaat geven. Je je zorgen maakt over je gezondheid vanwege het ongezonde voedsel dat je eet. Etc.
- Etc. …
Het goede leven gaat over het leiden van een leven dat bij je past. Dus heb je kennis nodig over jezelf zodat je op zoek kan gaan naar wat bij je past.
Het is net als kleren kopen, wanneer je je eigen maat niet kent dan moet je mazzel hebben met de kleren die je koopt 🤷♀️
Maar dan toch iets ingewikkelder.
Het goede leven wordt door iedereen anders ingevuld
De een houdt van een rustig leven met een gezin, zekerheid m.b.t. werk en hobby’s als tijdverdrijf. De ander houdt van een avontuurlijk leven en heeft behoefte aan prikkels en spanning. Of een leven in de schijnwerpers.
De een heeft een rijk sociaal leven en is vaak onder de mensen. En de ander is vaker alleen en heeft een paar goede vrienden om zich heen en is daar blij mee. De een heeft een relatie voor het leven en de ander is liever alleen of heeft af en toe een korte relatie. De een doet het met mannen, de ander met vrouwen en sommigen met allebei.
Sommige mensen halen levensvreugde uit hun werkzaamheden en anderen halen meer vreugde uit familie en vrienden. Of een beetje van beiden.
De een woont graag in de stad en is dol op de drukke dynamiek en de ander woont liever in een dorp of het bos en geniet van de natuur en de stilte. En de ander woont liever niet maar zwerft over de aardbol van plek naar plek.
Het een is niet beter of slechter dan het ander. Het is gewoon anders.
Hoe ziet jouw goede leven eruit?
Het antwoord op die vraag weet alleen jijzelf. Er zijn tips en adviezen over te geven maar uiteindelijk bepaal je zelf wat voor jou een goed leven is zodat je je happy voelt met het leven dat je leidt. De VitaeBox biedt je een handvat, een indeling, waarmee je je leven onder de loep kan houden en voor jezelf kan bepalen wat voor jou een goed leven is.
Het IKIGAI model
Het IKIGAI model vormt een grote inspiratie bron voor de VitaeBox. Het model is ontwikkeld door Francesc Miralles en Hector Garcia naar aanleiding van onderzoek naar de zogenaamde blue-zones in de wereld en dan met name de blue-zone in Osaka – Japan.
Het Ikigai model helpt bij het vinden van jouw reden van bestaan, het model is de basis voor het leefgebied DOEN. Verder vormt het model een structuur voor alle ViteaBox leefgebieden.
Wetenschappers hebben ontdekt dat in deze blue-zones mensen gemiddeld ouder worden dan mensen in de rest van de wereld. Uit onderzoek blijkt dat er 9 bouwstenen zijn die in alle blue-zones voorkomen en waarschijnlijk bijdragen aan de ouderdom van de mensen die daar wonen.
Eén van de bouwstenen is het dagelijks uitvoeren van activiteiten die bij je passen (Purpose Now). Actief bezig zijn is goed voor je, ook na de pensioendatum blijkbaar. Maar dat hou je alleen vol als je activiteiten uitvoert die je graag doet, waar je blij van wordt en die je voldoening geven. Je doet iets dat op de een of andere manier nuttig is. In Japan noemen ze dit Ikigai: een reden van bestaan.
Het Ikigai model helpt bij het vinden van jouw reden van bestaan, het model is de basis voor het leefgebied DOEN. Verder vormt het model een structuur voor alle ViteaBox leefgebieden.
VitaeBona biedt op dit moment een online coachtraject aan waarmee het thema WERKGELUK kan onderzoeken.
Het Werkgeluk traject geeft je het antwoord op de vraag: Wat wil ik? M.b.t. werk, invulling van je tijd.
Wil je daar meer over weten: Klik dan hier: Werkgeluk
Of download de gratis Werkgeluk Gids