Werktype, wat past bij jou

Hoe ontwerp je een droombaan?

09 april 2023

Hoe doe je dat? En waarom is het lastig? Waarom kom je er zelf vaak niet uit? Het probleem is dat het ontwerpen van een droombaan bestaat uit verschillende elementen. Verschillende stukjes van een puzzel. Zonder structuur is het lastig om deze puzzel voor jezelf te maken. 

In dit artikel vind je de stappen die je nodig hebt om je droombaan te ontwerpen.

STAP 1: Overzicht

Je analyseert je huidige situatie: werkellende

Werkellende ervaren

Ga je regelmatig met lood in je schoenen aan het werk, of naar het werk? Heb je zondag al last van de maandag die eraan zit te komen? Ben je woensdag al blij dat de helft erop zit en dat het weekend er weer aankomt? 

Dan heb je last van werkellende. Je werk bezorgt je stress, je ligt er misschien zelfs wakker van, je gaat met tegenzin aan de slag. Je vindt het niet meer leuk!

Daar sta je dan. Je weet inmiddels dat je het niet meer leuk vindt maar je weet niet verder wat je daarmee moet. Dus, wat doe je dan?

Je onderzoekt wat jouw werkellende precies inhoudt

Wat is er precies aan de hand? Wat maakt dat je niet (meer) blij bent met je huidige baan? Zit het in het werk zelf? Is het de werk omgeving, de bedrijfscultuur? Zijn het de mensen om je heen? Aan de hand van  verschillende leefgebieden kan je onderzoeken waar de ellende zich precies bevindt.

Soms voel je je ellendig en weet je wel ongeveer waar dat is en wanneer het voorkomt. Maar je weet niet precies waarom.

Dat maakt het lastig om je ellende te veranderen. Want je weet niet precies wat je wil of moet veranderen. Je hebt geen inzicht in je werkellende en dus ook niet hoe je dat kan omzetten in werkgeluk.

Inzicht in je werkellende is een belangrijke stap om meer werkgeluk in je leven te halen. Door inzicht te krijgen in je werkellende weet je precies waar je niet vrolijk van wordt. En kan je voorkomen dat je in de toekomst in dezelfde omstandigheden terechtkomt.

Vervolgens ga je op zoek naar wat je dan wel wil

Dat kan een stuk lastiger zijn dan uitzoeken wat je niet wil. Dat gaat om de ellende waar je vanaf wil. Maar hoe weet je dan wat je wel wil? Misschien is het wel iets dat je nog niet kent? Of nog nooit hebt gedaan, hoe weet je dan dat je dat leuk zou vinden?

Door op zoek te gaan in jezelf vind je stukjes van de puzzel en door deze met elkaar te verbinden ga je zien wat het is waar je vrolijk van wordt.

Je toekomstige situatie: werkgeluk

Dromen, durven en doen

Je gaat iedere dag fluitend naar je werk. Je ervaart flow en de tijd vliegt voorbij. Je doet je werk met plezier en haalt er voldoening uit. Je kan het goed en doet het graag en je krijgt er ook nog eens goed (genoeg) voor betaald.

Wie wil dat nou niet?

Werk doen dat je leuk vind, waar je goed in bent, wat je voldoening geeft en waar je genoeg voor betaald krijgt. 

Wist je dat:

  1. Werkellende veel stress veroorzaakt
  2. Teveel stress veel ziektes veroorzaakt
  3. Ziektes je levensgeluk enorm beïnvloeden

Wist je dat:

  1. Werkgeluk 1 van de 9 bouwstenen is voor een lang en gelukkig leven
  2. Weten wat jou werkgeluk geeft een kwestie is van puzzelen
  3. Het maken van de puzzel één van de stappen is van werkellende naar werkgeluk

Je onderzoekt wat jouw verlangens zijn m.b.t. werkgeluk

Vaak hebben we wel ideeën over een niet realistische en niet haalbare toekomst: “Wonen op een bounty-eiland met de liefste partner van de wereld en mensen om ons heen die alles voor ons regelen.” Of zoiets.

Deze dromen bevatten elementen waar we nu behoefte aan hebben, het achterhalen van deze behoefte is essentieel om in kaart te brengen wat er nu ontbreekt en waar je in de toekomst meer van wilt hebben.

Dus voordat je verdergaat naar de volgende stappen is het belangrijk om inzicht te hebben in je verlangens voor de toekomst.

Om een voorbeeldje te geven: als je er erg naar verlangt om bv. een eigen zaak te beginnen omdat je de managers om je heen helemaal zat bent, dan heb je misschien vooral meer behoefte aan vrijheid. Een baan waar je meer vrijheid in hebt zou je dan al meer werkgeluk opleveren. Wanneer een eigen zaak niet haalbaar is dan zou een andere baan je wel uitzicht kunnen bieden.

En dan is er nog zo’n dingetje van obstakels, hoe maak je je dromen waar? Wat zit er in de weg? Welke drempels moet je over?

Je onderzoekt je obstakels

Drempels overwinnen

Nadat je weet wat je niet meer leuk vindt en wat je behoeftes zijn zoek je uit wat er moet gebeuren om je werkellende te veranderen naar werkgeluk. Of wat er mis is in een bepaald levensgebied en welke verandering in dat gebied een oplossing kan betekenen voor je werkellende.

Let op: Obstakels kunnen 2 dingen met je doen: het kan je verlammen ‘ik kan dit niet, het is onmogelijk’ of het kan je inspireren ‘dit ga ik leren, deze uitdaging ga ik aan’. Is het een probleem of is het een uitdaging? Dat bepaal je zelf. Lijkt de uitdaging te groot om het in 1x op te lossen? Breek het dan op in onderdelen en los het stap voor stap op.

Obstakels kunnen heel praktisch zijn: “Ik heb het geld en de zekerheid nodig dus overstappen naar een andere baan is geen optie.” En toch lees je dit artikel, dus ergens ben je er niet blij mee en wil je onderzoeken of je kan overstappen. In deze situatie is het van belang om goed inzicht te hebben in je financiën en om een begroting te maken voor de komende jaren.

Obstakels kunnen meer van emotionele aard en belemmerend zijn: “Ik heb geen opleiding dus waarom zou iemand mij aannemen, het heeft geen zin.” En toch lees je dit artikel, dus ook hier geldt dat er een stemmetje is die de stap wel wil wagen. In deze situatie is het handig om eens goed te kijken naar de vaardigheden en competenties die je door de jaren heen hebt ontwikkeld. Misschien ben je meer autodidact en heb je jezelf van alles aangeleerd. Dus je hebt wel ervaring waar anderen op zitten te wachten.

Dus wat houdt je allemaal tegen? 

STAP 2: Inzicht

Zelfkennis, waarom zou je dat willen hebben?

Mijn overtuiging is dat zelfkennis de sleutel is tot gelukkig zijn / doen. Des te beter je jezelf kent des te meer je de omstandigheden kan creëren / zoeken die bij je passen.

Het gaat over je persoonlijkheid kennen, wat is nou eigenlijk je basiskarakter? Waar ben je mee geboren? Wat heb je aangeleerd wat echt bij je past? En wat heb je aangeleerd wat eigenlijk niet bij je past?

Om werkgelukkig te zijn heb je kennis nodig over jezelf. Wat vind je fijn? Wat doe je graag? Wat past bij je? Wat zijn je talenten? En, niet onbelangrijk, wat zijn je valkuilen?

Je eigen pad volgen

Sommige mensen leven intuïtief en volgen onbewust hun eigen pad. Ze hebben van jongs af aan de ruimte gekregen om dingen op hun eigen manier te doen. Ze groeiden op in zulke omstandigheden dat ze dat konden doen. En toch kan er zo’n moment komen dat er iets ontbreekt. Maar ja, wat dan?

Sommige mensen zijn meer gestuurd, “doe dit”, “doe dat” en maakten rationele keuzes omdat dat nu eenmaal zo was. Die volgen onbewust het pad van een ander. Die hebben op een bepaald moment in hun leven geen idee wat ze echt leuk vinden, wat echt goed bij hun past en wat ze dus werkgelukkig maakt.

Onder de waterlijn

Zelfkennis - Temperament en karakter

De stap naar zelfkennis is vooral een onderzoek onder de waterlijn. Een zoektocht naar je temperament, behoeftes, kernwaarden, talenten, mindset etc. Pas wanneer je jezelf goed kent met al je eigenschappen en valkuilen kan je echt goede keuzes maken voor jouw werkgeluk.

Daar kan je natuurlijk gemakkelijk zelf over nadenken en voor jezelf invullen hoe e.e.a. in elkaar steekt. Maar we hebben allemaal blinde vlekken over ons eigen handelen, over ons gedrag en onderliggende motieven. Deze zie je niet zomaar, daar moet je wel een aantal stappen voor zetten.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij helder wat jouw talenten zijn? Je kernwaarden? Je blinde vlekken? Je valkuilen? En weet je ook wat dit betekent voor jouw werkgeluk of jouw werkellende?

Je ontwerpt je droombaan

Wanneer je alle gegevens verzameld en geanalyseerd hebt ontwerp je vervolgens je droombaan je droombaan die bestaat uit verschillende elementen:

  1. Je verricht handelingen waar je goed in bent
  2. Je doet werk dat je leuk vindt
  3. Je haalt voldoening uit je werk
  4. En je krijgt goed (genoeg) betaald voor je werk

Daarnaast werk je in een omgeving die bij je past. Een omgeving waarin je enthousiast je werk kan doen, je voelt motivatie en je hebt er gewoon zin in.

STAP 3: Actie

Na de vorige stappen weet je bijna alles, je hebt inzicht in je huidige en toekomstige situatie, je weet wat je niet wil, je weet wat je wel wil en je weet wat bij je past. En je kent de obstakels op de weg naar werkgeluk die je wil overwinnen. En je hebt jouw droombaan ontworpen.

Na het maken van de analyses en het ontwerpen van jouw droombaan zijn er nog een paar stappen te gaan:

  1. Opties onderzoeken: Welke type bedrijven, branches en beroepen sluiten aan bij jouw wensen?
  2. Keuzes maken: Wat ga je kiezen, welke optie sluit het beste aan bij jouw wensen?
  3. Routes uitstippelen: Hoeveel stappen moet je maken om je doel te bereiken? 1? Of meerdere stappen?

Doen wat bij je pastEn dan is het tijd voor actie, het ondernemen van stappen om het werkgeluk in je leven binnen te halen. Dat kan best weleens eng zijn. Je moet misschien bepaalde zekerheden loslaten en risico’s nemen. Doe het vooral in het tempo dat goed voor je is. Te grote stappen kan teveel angst oproepen waardoor je misschien verlamt en het juist niet doet.

Je gaat op pad en je zult obstakels tegenkomen.

Misschien obstakels die je al kende of nieuwe obstakels.

In ieder geval bepaal jij wat je met deze obstakels doet: overwinnen of…..?

En wat nu?

Dit artikel geeft een globaal overzicht van de stappen die nodig zijn om jouw droombaan te ontwerpen. Zodat je de baan-die-het-best-bij-jou-past kan vinden.

Wil je meer weten? Download dan de gratis werkgeluk gids. Je ontvangt daarnaast enkele e-mails met aanvullende informatie over de stappen voor het ontwerpen van jouw droombaan.

Wil je direct je droombaan ontwerpen? Check hier de opties voor het online werkgeluk traject. Je krijgt direct toegang tot een online omgeving waarin alle stappen worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Waarin je aan de hand van vragen en oefeningen de antwoorden vind bij alle stappen en onderliggende elementen.

Heb je vragen? Neem dan contact op of plan een gratis en vrijblijvend INFO gesprek >>>>

Reactie plaatsen