Werktype, wat past bij jou

Obstakels op je pad herkennen en overwinnen

19 april 2023

Wat houdt je tegen? Welke obstakels sudderen er bewust en onbewust waardoor je geen stappen maakt?

Het is handig om je bewust te zijn van obstakels op jouw weg naar werkgeluk. Onbewust kunnen obstakels je tegenhouden om daadwerkelijk stappen te zetten. Dan heb je mooie plannen maar je doet er verder niets mee. Niet omdat het een bewuste keuze is maar omdat er ‘iets’ is dat je tegenhoudt.

Om je een voorbeeld te geven: het kan zijn dat je al jaren iets anders wilt maar ook al jaren in een zelfde baan zit en dus geen ervaring hebt met solliciteren. Ik zie dat als een obstakel dat te overwinnen is. Op het internet zijn hele mooie voorbeelden voor het maken sollicitatie brieven te vinden. Het voeren van sollicitatie gesprekken kan je oefenen en er zijn cursussen voor.

Heb je dat niet nodig, zie je er niet tegenop om te moeten solliciteren? Prima. Heb je het wel nodig? Dan is dat goed om dat te weten zodat je er iets aan kan doen.

Hieronder vind je een lijst met obstakels en tips hoe je ermee om kan gaan.

Let op: vaak herken je overal wel iets in, zolang dit voor jou echter geen probleem is laat het dan voor wat het is. Het is pas een obstakel als het je tegenhoudt om stappen te ondernemen richting werkgeluk.

Het is zoiets als lezen over ziektes en waarbij je het gevoel bekruipt dat je dat ook hebt. Niet doen! Het is pas een obstakel als het echt een probleem is.

Help, ik weet niet wat ik wil?

Dat is een makkie. Je bent hier aan het goede adres. Alle artikelen uit het leefgebied doen gaan over werkgeluk. Over de stappen die je kan ondernemen om uit te zoeken wat je wil. Kan je wel wat hulp gebruiken? Het werkgeluk traject biedt een structuur waarmee je het antwoord op de vraag ‘wat wil ik?’ zal vinden.

Ik heb geen tijd

Het is te druk op het werk, ze kunnen mij niet missen, etc.…

Je hebt geen tijd en toch ben je hier, dus ergens maak je tijd om te weten wat je wil. Het is dus een prioriTIJD.

En tijd heb je niet, tijd moet je maken. Het gaat nu om tijd voor jezelf, hoe belangrijk ben je zelf? En ja, dat gaat wellicht ten koste van tijd voor een ander, tijd voor je werk. Je zal ergens tijd moeten halen.

Is dit een obstakel voor je? Denk dan eens na over je werkellende, is het maken van tijd het waard om je werkellende achter je te kunnen laten?

Ik kan het niet en / of ik durf het niet

Denk aan Pipi Langkous

Ik denk dat ik het wel kanDe vraag is: gaat het om iets wat je kan leren?
Iemand die klein is kan geen olympisch kampioen worden in hoogspringen. Dat gaat gewoon niet.

Er zijn echter veel vaardigheden die je wel kan leren. De vraag is of het bij je past, of het een talent van je is en iets waar je ook nog wat mee kan. Hoog springen is misschien wel een talent voor een klein iemand maar de langere mensen zijn nu eenmaal in het voordeel dus wat heb je er dan aan als je topsporter wil zijn? Overigens, als je het leuk vindt dan moet je het natuurlijk wel gewoon doen. Maar laat de verwachting los dat je olympisch kampioen moet worden.

Dus je zal uit moeten zoeken of het iets is wat je kan leren en of het bij je past.

Of is het meer een gevoel is van onzekerheid?
Dan gaat het om het opbouwen van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen bouw je op door te doen. Als je veel last hebt van angst dan gaat het erom om kleine stapjes te nemen.

Je kan je laten coachen zodat je eventuele belemmerende overtuigingen kan onderzoeken (stemmetjes in je hoofd met akelige argumenten die je vertellen dat je het niet kan). En die vervangen door stimulerende overtuigingen zodat je zelfvertrouwen kan opbouwen.

Denk aan het verhaal van de vlinder
Er was eens een man die een vlinder zag die uit een cocon probeerde te breken. De vlinder vocht en vocht en het lukte maar niet om eruit te komen. De man besloot om de vlinder te helpen en brak de cocon open. Op dat moment viel de vlinder op de vloer en was niet in staat om weg te vliegen. De vlinder overleefde het uiteindelijk niet, hij was te zwak.

Door te worstelen om uit de cocon te komen worden de vleugels van de vlinder sterk en ontwikkelt hij voldoende kracht om weg te kunnen vliegen. Doordat de man de vlinder had geholpen was hem deze kans ontnomen. 

Zo werkt het ook met zelfvertrouwen: door te worstelen ontwikkel je jezelf en word je steeds sterker, beter, zelfverzekerder, etc. 

Als mensen het probleem zijn

Stel dat je last hebt van andere mensen. Je irriteert je aan bepaald gedrag. Of je ligt snel in conflict met anderen. En je verwachting is dat je dat bij een andere baan ook zal overkomen. ‘Het is namelijk al eerder gebeurt en nu weer en straks misschien ook weer’.

Dan is het handig om goed te onderzoeken waarom dit jou overkomt. Wat gebeurt er in de interactie waardoor jij last hebt van mensen.

Misschien ben je iemand die gewoon liever alleen werkt. Of iemand die niet met klanten wil werken. Dan is het handig om op zoek te gaan naar werk dat beter bij je past.

Of misschien doe je iets onhandig in jouw interactie en kijk je teveel vanuit je eigen bril naar anderen. Dan zou de uitslag van dit traject kunnen zijn dat je daarmee aan de slag gaat waardoor je minder last zal hebben van andere mensen. Mensen zijn nu eenmaal allemaal anders en des te beter je daarmee om kan gaan des te leuker het is.

Of misschien heb je pech en heb je inderdaad met ‘moeilijke’ mensen te maken. Ook dat kan je onderzoeken en dan kan je je conclusies trekken. Je kan beter leren omgaan met ‘moeilijke’ mensen en die misschien zelfs uit de weg gaan.

Het is teveel, dat gaat nooit lukken

De gedachte aan het ondernemen van actie slurpt de energie uit je weg. Misschien moet je een opleiding gaan doen, dan moet je solliciteren en dan moet je weer wennen aan nieuwe mensen. Je moet ander werk leren en dan ben je (weer) afhankelijk van anderen. De berg is te hoog, dat gaat nooit lukken….

Het probleem met een berg is dat je niet in één keer op de top kan komen. Vooral niet als je gaat rennen, dat red je niet. Het mooie van een berg is dat je deze in stapjes kan beklimmen en dat je bij iedere stap weer een nieuw uitzicht hebt waar je van kan genieten. Dus, breek je plannen op in kleine stappen en geef jezelf de tijd om per stap actie te ondernemen. Bij iedere stap vier je je overwinning en ga je weer door naar de volgende.

Ik heb geen geld om …

Stel dat je een opleiding wil volgen om een volgende stap in je carrière te maken maar daar heb je het geld niet voor.

Weet dan dat er in Nederland verschillende regelingen zijn om studie en werk te combineren. En dat werkgevers soms bereid zijn om studies (deels) te financieren middels een BBL opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg).

In maart 2022 is het STAP budget ingevoerd en kan je jaarlijks in aanmerking komen voor € 1.000,- studiekostenvergoeding. Heb je daar interesse in? Kijk dan op https://www.stap-budget.nl/ Vraag dit op tijd aan, er zit een maximum aan het aantal subsidies dat per jaar gegeven wordt. Op = op.

Ben je jonger dan 56? Dan kan je misschien gebruik maken van het LevenLangLerenKrediet van de overheid, voor meer informatie hierover zie website duo.nl: https://duo.nl/particulier/levenlanglerenkrediet/

Misschien kan je zelf mogelijkheden bedenken die jou aan geld kunnen helpen om je opleiding te volgen. Is het een investering in jouw toekomst die uiteindelijk ook geld zal opleveren? Hoe groot is het risico dan om daar geld voor te lenen? Denk er goed over na en ga op zoek naar de mogelijkheden.

Ik weet het nog niet helemaal zeker…

Je wil iets anders, je hebt goede ideeën maar weet het nog niet helemaal zeker. Je komt uit op een baan die klopt met alles wat je denkt te willen maar wat nu als het toch niet helemaal goed is? Wat als het niet perfect is?

Perfect inactionHerken je dit soort gedachtes bij jezelf? Ben je geneigd om pas stappen te nemen als het zeker weten helemaal goed is? Besef dat dan je dat nooit helemaal zeker kan weten en dat iedere stap je weer een stuk dichterbij kan brengen.

Kom je terecht in een baan die het toch niet helemaal is dan weet je wel meer dan wat je nu weet. En kan je later weer een volgende stap nemen. Als je iets nog nooit gedaan hebt dan kan je het nooit helemaal zeker weten.

Een persoonlijk voorbeeld

Jaren geleden zat ik er flink doorheen. Ik vond mijn werk niet meer leuk terwijl ik een hele goede baan had met veel vrijheden om zaken zelf te regelen en ook goed verdiende. Wat moet je nog meer? Rationeel gezien was het prima op orde en toch was het niet genoeg.

Door op onderzoek te gaan kwam ik tot de volgende antwoorden:

  1. WerkEllende: Het vakgebied, ik werkte in de effectenwereld en dat boeide me echt totaal niet. Na 20 jaar wist ik er heel veel van en ik vond het nog steeds niet interessant. Het werk eromheen, organiseren, analyseren, documenteren en nog veel meer boeide mij voldoende om mijn werk lange tijd leuk te vinden. Maar dat kon ik nu wel en nieuwe projecten werden meer van hetzelfde. Het vakgebied waar ik in werkte was de boosdoener. En het thema ‘mezelf ontwikkelen en leren’ was hetgeen ik miste in mijn werk.

  2. WerkGeluk: Ik wilde overstappen naar een vakgebied wat mijn interesse kon pakken. Iets wat mij jarenlang kon boeien en waar ik veel over kon leren (daar hou ik nl. van). Maar ja, wat dan? Daar kon ik geen antwoord op vinden, ook niet in mijn dromen. Ik wist wel dat ik graag met mensen werkte: mensen helpen gaf, en geeft mij nog steeds, veel voldoening. Maar die combi gaf geen antwoord. Tot ik een keer een cursus volgde en een klein onderdeel daarvan ging over de MBTI persoonlijkheidspsychologie.

     ‘Lightning and thunder’: ik had mijn vakgebied gevonden. Dit vond ik super interessant en zo ingewikkeld dat er genoeg leerstof was voor de rest van mijn leven.

  3. Obstakels: Tja, daar sta je dan met 20 jaar ervaring in de effectenwereld en interesse in de psychologie. Dat gaat niet zomaar lukken. Een onoverkomelijk obstakel op dat moment. De hypotheek moest gewoon betaald worden.

Ik besloot om een opleiding te volgen in psychologie. De tijd zou wel leren wat ik ermee kon doen. Het gaf mij in ieder geval al veel voldoening m.b.t. mijn leer-honger.

Hoe dit zich in werk zou vertalen schoof ik eventjes vooruit. Ik was voor dat moment weer happy.

Nu, jaren later, heb ik mijn eigen coachpraktijk. Volg ik regelmatig cursussen om mezelf te blijven ontwikkelen op het gebied van psychologie. Ik heb de leukste baan die ik voor mezelf kan bedenken!

Reactie plaatsen