PrioriTijd maken
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
4 min
0

Hoe maak je PrioriTijd voor een leuke baan? TikTok, TikTok, wat als het (niet) lukt?

4 min
0

TikTok, TikTok, TikTok, TikTok

Ren je rot, want de tijd is bijna op!

Klok: PrioriTijd maken
De adrenaline trekt door je lijf waardoor je van alles wil doen in korte tijd. Ineens hoor je een pling, je telefoon. Er is iemand die aandacht van je wil. Je laat alles uit je handen vallen en een uur later ontwaak je uit een droom. Een droom waarin je de meest gekke dingen voorbij hebt zien komen. Van de ene tweet naar de ander tweet, naar een interessant artikel, naar een leuk kattenfilmpje, naar een lekker gerecht, naar een zielig hondenfilmpje, naar foto’s van vroeger, naar een leuk liedje dat je altijd zo mooi vond, en ….. je weet het niet meer.

Wat je wel weet is dat er nog veel moet gebeuren. Maar ja, af en toe niets doen is goed voor een mens, dus die kan je voor vandaag aftikken.

Oh ja, je had jezelf voorgenomen om op zoek te gaan naar een leuke baan. Maar daar heb je nu even geen PrioriTijd voor.

Hoe kom je aan PrioriTijd?

Het is zo gemakkelijk om je tijd te (laten) vullen. Om jezelf af te laten leiden. Af en toe in een onbewaakt niets-moment denk je even aan je werk. De baan waar je niet tevreden over bent. De baan waar je soms wakker van ligt. De baan waarin je je verveelt. De baan waar je met tegenzin naar toe gaat.

In je vrije tijd denk je er niet aan. Daar heb je het te druk voor. Met je gezin, familie, vrienden, hobby, TV, social Media, etc.

Tijd krijg je niet, PrioriTijd moet je maken

En dat weet je natuurlijk zelf ook wel. Je hebt mij niet nodig om dat te vertellen.

Wat maakt dan dat het vaak niet lukt? Het heeft te maken met urgentie en tijd. Zolang je geen prioriteit maakt van het vinden van een leuke baan zal je geen tijd hebben om ermee aan de slag te gaan. PrioriTijd moet je maken.

Hoe maak je PrioriTijd?

Wat helpt is om je urgentie scherp te krijgen en scherp te houden. Zolang je urgentie niet scherp is laat je je gemakkelijk afleiden door andere zaken die leuker of dringender zijn. Zolang je geen manier hebt gevonden om je urgentie scherp te houden kan je gemakkelijk afgeleid worden en je urgentie vergeten.

Hoe krijg je je urgentie scherp?

Door er even de tijd voor te nemen. Zet je telefoon op stil. Sluit je op in een kamer. Plak een sticker NIET STOREN op de deur. Het duurt niet zo lang. Zodra je er even voor gaat zitten dan lukt het je wel. Beantwoord nu de volgende twee vragen:

- WAT ALS het lukt?

Stel dat je die leuke baan vind. Welke voordelen heb je dan van die nieuwe leuke baan? Welke nadelen van je huidige baan ben je van verlost? Welk werkgeluk zal je hebben?

ScreenBean Blij- WAT ALS het niet lukt?

Stel dat je niet op zoek gaat naar die leuke baan. Welke nadelen blijf je dan houden zolang je werkt? Welke voordelen zal je niet hebben van die leuke baan? Welke werkellende blijf je houden?

ScreenBean - SipEen extra vraag: Hoe lang moet je nog werken? Hoe lang kan je dan geluk of ellende hebben? Is het de moeite waard om PrioriTijd te maken voor een leuke baan?

Hoe hou je je urgentie scherp?

Dat is een tweede punt. De antwoorden weten is niet voldoende. Je wordt namelijk gemakkelijk afgeleid of vergeet het gewoon. Wij, mensen, zijn daar erg goed in!

Schrijf je antwoorden op.

  • Wees duidelijk over de ellende waar je vanaf wil en het geluk waar je naartoe wil.
  • Plak de antwoorden op de spiegel-waar-je-iedere-dag-in-kijkt.
  • Zet de antwoorden op het start- en vergrendelscherm van je telefoon.
  • Zet een reminder in je telefoon om iedere dag over jouw WAT-ALS na te denken.

Zorg dat je er niet omheen kan. Zorg dat je het niet vergeten kan. Misschien heb je niet direct tijd. Doordat je er nu prioriteit van hebt gemaakt ga je vanzelf tijd vinden en maken.

En dan?

Na een tijdje heb je er zo genoeg van dat je aan de slag gaat met die nieuwe leuke baan.

Misschien weet je al wat je wil en is het een kwestie van zoeken naar vacatures. Op internet of via je netwerk. Misschien is het handig om een cursus solliciteren te volgen omdat het al zolang geleden is en je je niet zo zeker voelt.

Misschien weet je niet zo goed wat je wil. Je weet wel wat je niet wil maar niet wat je wel wil. Download dan de gratis werkgeluk gids, hierin vind je handvatten om uit te zoeken wat je wil. En mogelijke vervolgstappen wanneer je verder (zelf)onderzoek wil doen.

Over PrioriTijd gesproken

Deze afgelopen minuten heb je nuttig besteed.

Vind ik 😊

-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

Wil je jouw passie ontdekken en de verveling uitbannen? 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je het ontwerp van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere werkgelukzoekers?
Die via het werkgeluk traject hun doombaan hebben ontworpen? Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties