Wat is de sleutel tot de ideale baan?
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
4 min
0

Go with the flow en vind jouw droombaan. Hoe zorg je dat je niet verdwaalt?

4 min
0

Go with the flow, dan kom je er wel. Toch?

Dan vind je vanzelf je droombaan 💪

Deze mindset heeft mij werkellende en werkgeluk opgeleverd.

Werkellende omdat ik geen idee had wat ik wilde.

Werkgeluk omdat ik opleidingen en cursussen volgde die ik leuk vond en op functies solliciteerde waarbij ik mezelf verder kon ontwikkelen.

Achteraf gezien.

Werkellende? Er is toch overal wat?

Ik ben slecht begonnen, 5 jaar op een fabriek gewerkt omdat ik geen idee had wat ik wilde en wat ik kon. Doodongelukkig was ik. Via een uitzendbureau kwam ik meer op mijn plek. Later ben ik overgestapt van werkgever vanwege een persoonlijk conflict, hierbij vergat ik even dat de baan zelf erg leuk was. Ik heb andere mensen gevolgd omdat die vonden dat een baan goed bij mij paste. 25 Jaar in de effectenwereld gewerkt terwijl het vakgebied mij totaal niet interesseerde. En zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Ik zal je er niet mee vermoeien.

Waar het om gaat is dat ik tijdens mijn loopbaan niet precies wist wat ik wilde en daardoor mijn eigen pad niet kon volgen. Ik had geen idee. Soms liep ik toevallig op mijn pad maar dan verdwaalde ik weer. Ik sloeg zijwegen in door omstandigheden zoals bv. een persoonlijk conflict. Of een manager die vond dat ik iets goed kon en die mij wel kon gebruiken. Mijn ego was er blij mee. Dus ik verdwaalde gemakkelijk.

Je eigen pad volgen

Misschien herken je dat wel? Je start een opleiding omdat je iets goed kan. Je hebt er op dat moment geen idee van of je het leuk zal vinden. Of je solliciteert naar een baan omdat je er goed geld mee kan verdienen. Achteraf past het niet bij je maar je weet niet goed waarom.

Wat is dan werkgeluk, wanneer is het wel goed?

In mijn loopbaan ging uiteindelijk een hoop goed omdat ik onbewust mijn passie volgde door opleidingen en cursussen te doen die ik leuk vond. Of mezelf vaardigheden aanleerde omdat ik dat gewoon wilde. Ik zat uren achter de computer om bv. uit te zoeken hoe je in Excel informatie in een rij om kon zetten naar een kolom. Iedere gek zijn gebrek zeg ik maar 😁

Ik heb veel geleerd en vaak met plezier gewerkt.

Na jaren in de effectenwereld gewerkt te hebben liep ik vast. Voorwaarden lezen over aandelen Philips of obligaties van de Nederlandse Staat konden mij gestolen worden. Maar ja, wat dan? Op dat moment begon mijn bewuste zoektocht naar werkgeluk. Het was tijd om mijn droombaan helder te krijgen, mijn eigen pad te vinden en deze consequent te bewandelen.

Je eigen pad? Hoe weet je dat dan?

Na een intensieve zoektocht begon ik aan een opleiding psychologie. Dat leek mij wel interessant. Bleek dat je ook met jezelf aan de slag moest, dat was nog wel even een dingetje. En wat heb ik daar veel van geleerd. Hoe belangrijk het is om jezelf goed te kennen. Zonder die kennis had ik nooit geweten wat mijn droombaan was.

Je eigen pad volgen is doen wat je leuk vind, waar je goed in bent en wat je voldoening geeft. Daar begin je mee. Wat vind je gewoon leuk om te doen, van welke hobby wil jij je beroep maken? Wat vind je interessant, waar lees je graag over, welke onderwerpen trekken jouw aandacht? Waar ben je goed in? En wat maakt dat je je nuttig voelt? 

Je eigen pad bewandelen

Echt weten wat je wil is de sleutel om een baan te vinden die bij je past

Om je eigen pad te bewandelen zonder te verdwalen. Om niet van de regen in de drup terecht te komen. Om je talenten te benutten en gemakkelijk vaardigheden te ontwikkelen. Om een vakgebied te zoeken op basis van je interesses.

Echt weten wat je wil is een puzzel. Een puzzel die uit vele elementen bestaat. Wanneer je alle puzzelstukjes hebt gevonden kan je op zoek gaan naar de baan-die-het-beste-bij-je-past.

Omdat je precies weet wat je wil voorkom je dat je verdwaalt en blijf je je eigen pad bewandelen. Ben je dan altijd werkgelukkig? Die garantie bestaat niet maar je bent wel scherp en alert. Omdat je weet wat je wil en wat bij je past. Waardoor je jezelf, je loopbaan, bij kan sturen wanneer dat nodig is.

Hoe goed ken jij jezelf? 

Weet jij precies wat je wil? Weet je hoe jouw droombaan eruitziet? Bewandel je je eigen pad?

Wanneer je deze vragen niet kan beantwoorden download dan de gratis werkgeluk gids en begin met de puzzel.

Of volg het werkgeluk traject waarbij je jouw puzzel in elkaar zet en je droombaan ontwerpt. Zodat je op zoek kan gaan naar de baan-die-het-beste-bij-je-past.


-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

Wil je jouw passie ontdekken en de verveling uitbannen? 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je het ontwerp van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere werkgelukzoekers?
Die via het werkgeluk traject hun doombaan hebben ontworpen? Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties