Wat is de sleutel tot de ideale baan?
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
3 min
0

Wat is de sleutel tot de ideale baan? Bewandel je eigen pad en zorg dat je niet verdwaalt.

3 min
0

Go with the flow, dan kom je er wel. Toch?

Dan vind je vanzelf de ideale baan die bij je past?

Het heeft mij werkellende en werkgeluk opgeleverd. Werkellende omdat ik geen idee had wat ik wilde. Werkgeluk omdat ik cursussen volgde die ik leuk vond en op functies solliciteerde waarbij ik mezelf verder kon ontwikkelen. Achteraf gezien.

Werkellende? Er is toch overal wat?

Ik ben slecht begonnen, 5 jaar op een fabriek gewerkt omdat ik geen idee had wat ik wilde en wat ik kon. Doodongelukkig was ik. Overgestapt van werkgever vanwege een persoonlijk conflict, hierbij vergat ik even dat de baan zelf erg leuk was. Andere mensen gevolgd omdat die vonden dat een baan goed bij mij paste. 25 Jaar in de effectenwereld gewerkt terwijl het vakgebied mij totaal niet interesseerde. En zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Ik zal je er niet mee vermoeien.

Je eigen pad volgen
Waar het om ging is dat ik tijdens mijn loopbaan in eerste instantie mijn eigen pad niet volgde. Ik had geen idee. Toen ik dat eenmaal wel gevonden had sloeg ik zijwegen in door omstandigheden bv. een persoonlijk conflict. Of een manager die vond dat ik iets goed kon en mij wel kon gebruiken. Jaja, mijn ego was er blij mee. Ik verdwaalde gemakkelijk.

Misschien herken je dat wel? Je start een opleiding omdat je iets goed kan. Of het leuk is heb je geen idee van. Dan solliciteer je naar een baan omdat je er goed geld mee kan verdienen. Achteraf past het niet bij je maar je weet niet goed waarom.

Wat is dan werkgeluk, wanneer is het wel goed?

In mijn loopbaan ging veel goed omdat ik onbewust mijn passie volgde door cursussen te doen die ik leuk vond. Of mezelf vaardigheden aanleerde omdat ik dat gewoon wilde. Ik zat uren achter de computer om bv. uit te zoeken hoe je in Excel informatie in een rij om kon zetten naar een kolom. Iedere gek zijn gebrek zeg ik maar. Ik heb veel geleerd en vaak met plezier gewerkt. Na jaren in de effectenwereld gewerkt te hebben liep ik toch vast. Voorwaarden lezen over aandelen Philips of obligaties van de Nederlandse Staat konden mij gestolen worden. Maar ja, wat dan?

Werkgeluk is doen wat je leuk vind, waar je goed in bent, waar je je goed bij voelt en waar je goed je geld mee kan verdienen. That’s it. O, wacht even. En werken in een vakgebied dat je leuk vind. Bij een bedrijf dat bij je past. Met dezelfde normen en waarden als jij.

Je eigen pad? Hoe weet ik dat dan?

Na een intensieve zoektocht begon ik aan een opleiding psychologie. Dat leek mij wel interessant. Bleek dat je ook met jezelf aan de slag moest, dat was nog wel even een dingetje. En wat heb ik daar veel van geleerd. Hoe belangrijk het is om jezelf goed te kennen. Zonder deze kennis had ik nooit de ideale baan voor mezelf kunnen vinden.

Je eigen pad volgen is doen wat je leuk vind, waar je goed in bent en waar je je goed bij voelt. Dat is al een stuk gemakkelijker. En daar begin je dus mee. Wat vind je gewoon leuk om te doen, van welke hobby wil jij je beroep maken? Wat vind je interessant, waar lees je graag over, welke onderwerpen trekken jouw aandacht? Waar ben je goed in? En wat maakt dat je je nuttig voelt? Die 3 bij elkaar vormen jouw eigen pad. Jijzelf bent de sleutel tot je eigen pad.

Je eigen pad bewandelen


Goed weten wat je wil is cruciaal om een baan te vinden die bij je past

Om je eigen pad te bewandelen zonder te verdwalen. Om niet van de regen in de drup terecht te komen. Om je talenten te benutten en gemakkelijk vaardigheden te ontwikkelen. Om een vakgebied te zoeken op basis van je interesses.

Je eigen pad is de basis om de ideale baan te ontwerpen. Waarmee je op zoek kan gaan naar een bedrijf dat bij je past met een bedrijfscultuur die bij jou past. Om met mensen te werken die bij jou passen. Moet ik nog even doorgaan?

Hoe goed ken jij jezelf? 

Weet jij precies wat je wil?

Reacties