Fluitend naar je werk
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
4 min
0

Hoe ga je fluitend naar je werk? Over een pet die de verkeerde kant op dreef

4 min
0

De pet

Ik stond aan de oever van de gracht een beetje te dromen. In het water dreef een pet en het duurde even voor het tot mij doordrong. De pet ging de verkeerde kant op, hoe kon dat nou? Hoewel de wind naar links blies en de golven naar links rolden dreef de pet naar rechts. Zat er iets onder het wateroppervlakte? Nam iemand mij in de maling? Waar was de camera? 

NadenkenNa een tijdje drong het tot mij door, het was de onderstroom. Deze was sterker dan de golven en de wind samen waardoor de pet naar rechts dreef.

Mijn onderstroom

Ik vond het direct een mooie metafoor voor het leven, voor mijn leven. Hoe vaak volg ik de onderstroom en hoe vaak probeer ik ertegen in te gaan? En wat is het verschil?

Mijn carrière begon bij een fabriek, achter de naaimachine. Dat was duidelijk een mismatch met mijn onderstroom. Ik was 15, wist ik veel. Het draaide om geld verdienen zodat ik uit kon gaan en kon sparen voor mijn ‘uitzet’. Doorleren zat er in die tijd niet in (ja, zo oud ben ik al). Iedere dag was een gevecht met mijzelf. Het werk paste totaal niet bij mij en dus niet bij mijn onderstroom. 

Mijn onderstroom ging naar links met stevige golven en de wind naar rechts. Mijn pet lag stil en kon geen kant op.

Later, ik maak even een heeeeele grote sprong, werkte ik op kantoor en zat ik helemaal op mijn plek. Ik werkte bij een bedrijf waar ik kon groeien en ik had een functie waarin ik zelfstandig kon werken. Er zaten veel uitdagingen in het werk waardoor ik steeds meer leerde. En ik had verantwoordelijkheden waardoor ik graag naar en aan het werk ging. Onbewust voldeed het werk aan een aantal werkwaarden die bij mij horen. 

Mijn onderstroom, de golven en de wind gingen naar links. Mijn pet ging als een speer de goede kant op.

Nog weer later veranderde het bedrijf. De wind draaide, de golven gingen mee. Mijn onderstroom niet. Het was een gevecht met mijzelf en het bedrijf waardoor ons samenzijn uiteindelijk eindigde. 

Waardoor ik de mogelijkheid kreeg om de juiste omgeving te creëren. Op zoek naar wind en golven die dezelfde kant op gingen als mijn onderstroom. Dat is gelukt. Soms draait de wind en dan hou ik mij even rustig en wanneer de wind en golven weer de goede kant op staan dan ga ik er tegenaan. Dan ga ik fluitend aan het werk.

Jouw onderstroom

Hoe zit dat bij jou? Heb je er weleens over nagedacht? Over de wind, de golven en jouw onderstroom? 

De wind: Werk je in een vakgebied dat bij jouw onderstroom past?
De golven: Werk je bij een bedrijf dat bij jouw onderstroom past?
De onderstroom: Doe je werk, heb je een beroep, dat bij jou past?

Werkwaarden

Het draait om werkwaarden, wanneer je inzicht hebt in je werkwaarden dan heb je helder wat jouw onderstroom is. 

Waarden zijn een onderdeel van je persoonlijkheid. Het zijn zaken die je belangrijk vindt in alle aspecten van jouw leven. Wanneer je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om anderen te helpen, of voor anderen te zorgen, dan doe je dat waarschijnlijk in je dagelijkse leven voor mensen om je heen. En misschien heb je een beroep waarin dat ook tot uiting komt.

Wanneer je werk hebt waarin de werkwaarden die jij belangrijk vindt voldoende ruimte krijgen, dan neemt de kans dat je succesvol en gelukkig zult zijn in je werk toe.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er 14 werkwaarden zijn die als fundamentele werkwaarden kunnen worden gezien. Gedurende je leven kan het belang van een werkwaarde af- of toenemen. Dit betekent dat het werk dat je doet nu goed bij je past maar later in je leven niet meer. 

Dan is het handig om na te gaan welke werkwaarden zijn veranderd zodat je op zoek kan gaan naar de baan die op dat moment in je leven bij je past. Sowieso is het handig om voor jezelf af en toe eens te checken of je baan nog bij je past zodat je je loopbaan tijdig kan bijsturen.

Wil je direct meer inzicht in werkwaarden die voor jou belangrijk zijn?

Doe de WerkGelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Fluitend naar je werk

Koop de juiste pet en zoek een plek waar de wind, de golven en de onderstroom dezelfde kant op gaan. Zodat je fluitend naar je werk gaat 😊-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

 

Wil je jouw passie ontdekken en de verveling uitbannen? 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je het ontwerp van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere werkgelukzoekers?
Die via het werkgeluk traject hun doombaan hebben ontworpen? Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties