Hoe voorkom je onzekerheid in je werk? En hoe je met je hoofd tegen een deur aanloopt
Nel
24 maart 2023 
4 min. leestijd

Hoe voorkom je onzekerheid in je werk? En hoe je met je hoofd tegen een deur aanloopt

BAM, daar ging ik

Duizelig van de stress.

Met mijn hoofd tegen de glazen wand waarvan ik dacht dat het een opening naar buiten was. En de hele groep keek om…..

Wat had ik graag door de grond willen zakken, verdwijnen en hier nooit meer willen terugkomen. Maar dat gebeurde niet. 

Bezorgde mensen om mij heen ‘Gaat het?’ Ja, met mijn hoofd gaat het wel. Met mijn zelfvertrouwen NIET. Wat een afschuwelijke dag. Ik had er al geen zin in en nu gebeurde dit. De presentatie moest ik nog geven en de stress was sky-high. Dit kon nooit goed aflopen.

Herkenbaar?

Je hebt een taak op je genomen, of gekregen, ziet ertegenop en het gaat ergens mis. Omdat je bloedzenuwachtig bent. Omdat je er helemaal geen zin in had. Ondanks dat je het wel zou moeten kunnen. 

Onzekerheid is killing wanneer je moet presteren.

In principe is het een kwestie van oefenen. Daardoor vergroot je je vaardigheid en wordt het makkelijker. In principe. 

En toch lukt het niet altijd, bij sommige taken gaat het gewoon niet (gemakkelijk). 

Ik denk nu aan een interview met de zangeres Adele

Wat kan die vrouw zingen, prachtig. In het interview vertelde ze dat ze altijd bloedzenuwachtig is voor een optreden. Dat ze liever niet wil optreden. Ze is er jaren geleden geloof ik een tijd mee gestopt omdat ze de stress niet meer wilde. En nu staat ze in Las Vegas.

Anyway, waar het om gaat is dat je een activiteit erg leuk kan vinden, er erg goed ik kan zijn, en het toch niet goed kan uitvoeren omdat je te zenuwachtig bent. 

Daar heeft Adele trouwens geen last van. Ik had dat zeker wel bij mijn presentatie. Heeeel erg.

Moet je het dan maar niet doen?

Tja, dat is een persoonlijke kwestie. Wanneer je het graag wil en je oefent genoeg dan gaat het je echt wel lukken. Kleine stapjes nemen zodat je zenuwen niet te hoog oplopen. 

Die zenuwen gaan namelijk niet weg

Op de een of andere manier hoort dat bij je. Je gaat ergens tegen je persoonlijkheid in waardoor er weerstand komt vanuit je lichaam. Deze weerstand geeft spanning en je wordt vanzelf zenuwachtig en voelt je ineens onzeker. Terwijl je het echt wel kan. Vaak is het over zodra je begint. 

Moet je dan maar wel doen?

Ook dat is weer een persoonlijke kwestie. Wanneer je zenuwen te groot zijn, de weerstand vanuit je lichaam te hoog oploopt. En je dagenlang rondloopt met gierende stress in je hoofd en lichaam. Tja, wat is dan wijsheid? Hou je het dan vol? Of is het beter om het dan los te laten en ander werk te doen? Zodat je in ieder geval ontspannen kan werken?

Jezelf goed kennen zal je het antwoord geven op deze vraag. Wat is het dat bij jou de zenuwen veroorzaakt? 

Kan en wil je daaraan werken? Jezelf ontwikkelen zodat de zenuwen in ieder geval hanteerbaar worden? En je kan genieten van het werk dat je doet. Zodat je van je werk je hobby kan maken. Prima, gewoon doen!

Kan en wil je er niet aan werken? Omdat het te moeilijk, te lastig is? Of omdat je het niet wil? Dat kan en mag ook. Zolang het een bewuste keus is dan weet je waarom je het niet doet. En dan kan je het loslaten.

Hoe is het afgelopen met die presentatie?

Gezien de omstandigheden is dat redelijk goed afgelopen. Gedurende de hele presentatie zat ik tegen hyperventilatie aan maar gelukkig gebeurde dat niet. Achteraf vonden mensen het best nog wel goed ‘veel kennis maar ze praatte nogal snel’. Ja, logisch, ik wilde zo snel mogelijk weg.

Jaren later kreeg ik andere feedback. Ik gaf een presentatie over management-vaardigheden: hoe die in het bedrijf te ontwikkelen. Terwijl ik de presentatie gaf appte de CEO van het bedrijf naar mijn manager “WOW”. Apetrots was ik toen ik dat hoorde. Ik steeg eventjes op van de aarde.

En die zenuwen? Die zijn er nog steeds. Het hoort bij mij, bij mijn persoonlijkheid:

  1. Ik ben behoorlijk introvert, werk graag in mijn uppie, sta niet graag in de schijnwerpers en heb niet een grote behoefte om mensen te overtuigen. 
  2. Ik ben een denker dus gericht op inhoud, op analyseren, filosoferen. 
  3. Ik ben meer gericht op anderen dan op mijzelf. Ik haal voldoening uit het doen van iets voor anderen. De schijnwerpers staan de andere kant op.

En nog wel een paar dingetjes. Het is hoe het is.

Wat heb je hier nu aan wanneer je op zoek bent naar werkgeluk?

De zoektocht naar werkgeluk is een zoektocht in jezelf. Wie ben je, wat kan je, wat wil je, wat past bij je, etc. Zelfonderzoek is de beste manier om erachter te komen wat bij je past. Een beroepskeuze test geeft je veel antwoorden maar niet alles. 

In het geval van Adele komt zeker uit de test dat ze hartstikke goed kan zingen. Maar het vertelt niets over haar gevecht met haar zenuwen. Het vertelt niets over de keuze die ze heeft moeten maken om wel of niet op te treden. 

In mijn geval komt zeker uit de test dat ik goede presentaties kan geven. Maar het vertelt niets over mijn gevecht met mijn zenuwen. En over de keuze die ik heb gemaakt om daar niet mijn hobby van te maken. 

Door mezelf goed te leren kennen heb ik een combinatie van werkzaamheden gevonden waarbij ik natuurlijk best wel een beetje zenuwachtig ben af en toe. Hanteerbaar zenuwachtig. Waardoor ik mijn werk super leuk vind en graag doe. Dat wil toch iedereen?

Ik sluit af met de wijze woorden van Fransiscus van Assisi:

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
 Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen
 Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien

 

 

Reactie plaatsen

Meer over werkgeluk

Werkgeluk: Doen wat bij je past

Werkgeluk is werk doen:

  • Met plezier: Doen waar je van houdt
  • Met zelfvertrouwen: Doen waar je goed in bent
  • Met voldoening: Doen waar je trots op bent
  • En met vrijheid: Doen waar je (voldoende) voor betaald krijgt


Wil je dat ook? Ontwerp jouw droombaan.

En vindt de baan-die-het-best-bij-je-(droombaan)-past.

Gratis werkgeluk gids
Ontwerp je droombaan
Wil je meer inspiratie ontvangen? Schrijf je dan hier in.


Je ontvangt iedere 2 weken een email met inspiratie. Een enkele keer stuur ik je nieuws maar verder zal ik je niet spammen.


Je kan je altijd uitschrijven via de link onderin de email.

Meer inspiratie ontvangen:

No opt-in form has been selected
Your information is safe with us