12 Ambachten, 13 ongelukken. Welke baan past bij jou? Bikini of Tankini? Standaard pak of een maatpak?
Nel
05 februari 2023 
3 min. leestijd

12 Ambachten, 13 ongelukken. Welke baan past bij jou? Bikini of Tankini? Standaard pak of een maatpak?

12 Ambachten, 13 ongelukken

Hoe was de start van jouw carrière? Wist je precies wat je deed? En deed je precies wat je wilde? Of rommelde je maar wat aan? Of deed je wat anderen van je verwachtten? Of was geld verdienen het belangrijkste criterium voor je 1e baan?

Ik had geen flauw idee wat ik wilde toen ik begon met werken. Mijn 1e baan was bij een fabriek waar mijn moeder werkte. Zo kwam ik aan het baantje. Het was een regenkleding fabriek. En ik vond het niet echt leuk, eigenlijk helemaal niet leuk. Maar de moed om wat anders te zoeken had ik niet. Ik was erg jong, nog maar 15, en behoorlijk verlegen. Dus, ik deed maar wat. 5 Jaar lang….

Hoe voorkom ik 13 ongelukken?

Gelukkig is dat tegenwoordig beter. Jongeren worden op school begeleid om een baan te zoeken die bij hun past. Ze doen verschillende tests om na te gaan waar hun interesses liggen en waar ze goed in zijn. Er wordt meer gekeken naar persoonlijkheid. Wie is deze persoon en wat past bij hem/haar?

Testen afnemen

Werken met persoonlijkheidsmodellen en testen maakt het makkelijker om te zoeken wat bij je past. Maar ook ingewikkelder. Er zijn heel veel modellen en welke is dan betrouwbaar? Klopt het wel? Word je in een hokje geplaatst? Zijn we niet veel meer dan dat hokje?

Hoe voorkom ik dat ik in een hokje wordt geplaatst?

Modellen en testen zijn vooral handig om uit te zoeken wat bij je past. Denk maar eens aan het uitzoeken van een bikini. Of het uitzoeken van een pak. Vroeger kon je alleen setjes kopen. Als je een beetje pech had moest je er twee kopen omdat jouw maten niet overeenkwamen met de standaard setjes. Tegenwoordig kan je losse topjes en broekjes kopen in verschillende maten. Dat is al een stuk beter. 

Wat past bij je?Zo werkt het ook met persoonlijkheidsmodellen en testen. Aan de hand van verschillende onderdelen kan je uitzoeken welke baan bij je past. Zodat je niet meer hoeft aan te rommelen totdat je de beste-baan hebt gevonden. Je kan gericht op zoek gaan naar wat het beste-bij-je-past. Door de modellen en testen krijg je inzicht in je maat, dus wat bij je past.

Welke inzichten heb ik nodig?

Persoonlijkheidsmodellen geven je bijvoorbeeld inzicht in het soort omgeving waar je je wel of niet prettig in voelt. Het type werk dat goed of slecht bij je past. Of je gericht bent op het werken met mensen of zorgen voor mensen of juist niet. Of je een doener of denker bent of liever beide. En nog veel meer. 

Interessetesten geven je inzicht in de vakgebieden waar je door geïnspireerd wordt. Competentietesten geven je inzicht in de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, wat je talenten zijn en waar je motivatie ligt. En nog veel meer. 

Toen ik de wereld van zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling had ontdekt ging er een wereld voor mij open. Langzaam maar zeker ontdekte ik welk soort werk goed of juist slecht bij mij paste en waarom. De fabriek ligt inmiddels ver achter mij. Via verschillende banen en functies heb ik mijn plek gevonden. 

Wat is de sleutel tot de baan-die-het-best-bij-mij-past?

Zelfkennis is de sleutel tot de baan-die-het-best-bij-je-past. Des te beter je jezelf kent des te beter je kan beslissen wat goed voor je is. Om dat uit te zoeken is het handig om gebruik te maken van verschillende modellen en testen. Zonder jezelf in een hokje te plaatsen want we zijn idd veel meer dan dat. 

Zelfkennis is de sleutel tot een baan die bij je pastOverigens, bikini’s koop ik al lang niet meer. Tegenwoordig doe ik het met een tankini, dat past veel beter 😊

Reactie plaatsen
Wil je meer inspiratie ontvangen? Schrijf je dan hier in.


Je ontvangt iedere 2 weken een email met inspiratie. Een enkele keer stuur ik je nieuws maar verder zal ik je niet spammen.


Mocht je geen inspiratie meer willen ontvangen dan kan je je altijd uitschrijven via de link onderin de email.

Meer inspiratie ontvangen:

50%
Nog even je gegevens invullen aub....
Op welk e-mail adres wil je de download ontvangen?
KLIK HIER
Your information is safe with us

Meer over werkgeluk

TWG - Online cursus

Werkgeluk is werk doen:

  • Met plezier: Doen waar je van houdt
  • Met zelfvertrouwen: Doen waar je goed in bent
  • Met voldoening: Doen waar je trots op bent
  • En met vrijheid: Doen waar je (voldoende) voor betaald krijgt


Wil je dat ook? Ga dan op zoek naar jouw werkgeluk profiel.

Hoe ontwerp je je ideale baan?
Waarmee je op zoek kan gaan naar de baan die daar het best bij past.