Ga jij met plezier naar je werk? Hoezo? Werk is een noodzakelijk kwaad en werkplezier is alleen weggelegd voor mensen met een passie.
Nel
26 oktober 2022 
5 min. leestijd

Ga jij met plezier naar je werk? Hoezo? Werk is een noodzakelijk kwaad en werkplezier is alleen weggelegd voor mensen met een passie.

6 Uur, de wekker gaat. Hartkloppingen.

Weer een saaie dag voor de boeg. Hoe kom ik deze dag door zonder in slaap te vallen. Ik zie er iedere dag als een berg tegenop. Hoe doen andere mensen dat toch? Sommige van mijn vrienden praten over hun werk, hoezo? Daar wil je in je vrije tijd toch niet aan denken? 

Mijn werk is werk, ik werk om te leven en that’s it. Zij hebben het over hun passie en hoe ze soms de tijd vergeten. Iets met flow of zo. Nou, dat gaat mij niet gebeuren. Iedere uur tik ik af. En iedere dag ben ik blij wanneer ik naar huis mag. Weekenden zijn feestjes. Tot het zondag avond wordt, dan zie ik weer tegen die maandag op, bah.

ScreenBean - Sip

Herkenbaar?

Voor mij wel. In mijn jeugd en mijn dorp was het niet zo gebruikelijk dat vrouwen konden studeren voor een leuke baan. Na school zocht je een baantje en dat deed je dan tot je trouwde om vervolgens een gezin te stichten. Jeetje wat klinkt dat oud zeg

Anyway, ik was niet zo’n held die dan mijn eigen weg ging. Via familieleden startte mijn carrière bij een regenkleding fabriek. 40 Uur per week achter de naaimachine, 5 jaar lang. Ik weet wat verveling is. 

Op zoek naar een passie

In die 5 jaar had ik inmiddels ontdekt dat ik niet in het huisje-boompje-beestje verhaal paste. Geen man met kinderen maar een vrouw. Er moest nog heel lang gewerkt worden was mijn conclusie. 

Inmiddels ook 5 jaar ouder, wijzer en een beetje assertiever geworden ging ik op zoek naar een andere baan. Ik bespaar je even alle details maar waar het uiteindelijk op neer komt is dat ik in de loop der jaren op zoek ben gegaan naar mijn passie. Zonder dat ik wist dat ik daarnaar op zoek was. Ik wilde gewoon leuk werk doen en met plezier werken. 

Verveling uitbannen: doen wat je leuk vindt

Werk dat je graag doet, gewoon omdat je het leuk vindt om te doen. Het gaat hier om de handeling op zich. Fysiek werk, of mentaal werk. Werken met je handen, met je lichaam (sport bv.) of denkwerk verrichten. Achter een computer of in een laboratorium. Of wat dan ook.

Voor mij was dat werken met een computer. Op de een of andere manier trok mijn aandacht naar dat apparaat en wilde ik leren hoe dat werkte. En dat dan zo goed mogelijk doen. Gelukkig had ik er feeling voor.

Welke talenten wil je ontwikkelen?

Iets leuk vinden wil nog niet direct betekenen dat je er goed in bent of dat je er talent voor hebt waardoor je er goed in kan worden. Je kan het erg leuk vinden om te zingen of te voetballen. Om daar je geld mee te verdienen heb je wel wat meer nodig dan dat. Een flinke portie talent, hard werken, misschien een beetje mazzel en dan nog zal het moeilijk zijn om daar je geld mee te verdienen. Zonder talent zal het nog een stuk lastiger zijn.

Nou, zingen is mij niet gelukt dat kan ik je wel vertellen. Ik kom uit Volendam maar niet alle Volendammers kunnen zingen. Volgens mijn vrouw zing ik tegen de toon. Ik heb geen idee wat ze ermee bedoelt. Het zal wel. 

Computers, dat is een ander verhaal. Door mijn interesse in dat apparaat heb ik op verschillende plekken gewerkt. Als tester, business analist en project leider. Zoals ik al zei, ik had er feeling voor en was nieuwsgierig naar hoe het allemaal werkte. Programmeren heb ik geprobeerd maar dat was niet mijn ding. Teveel details. Ik kan het wel een beetje lezen maar niet zelf maken. Dat is voor andere mensen weggelegd.

Ergens goed in zijn betekent niet automatisch dat je het leuk vindt. Hoe vaak gebeurt het niet dat hooggeschoolde mensen, die complexe problemen kunnen oplossen, er toch uiteindelijk voor kiezen om fysiek werk te gaan doen? Gewoon omdat ze het denkwerk niet leuk vinden. Het is niet hun passie.

Om even op mijn flitsende start terug te komen. Na 5 jaar bij de regenkleding fabriek heb ik mijn eigen motorpak genaaid. Best wel stoer toch? Een naaimachine raak ik nu niet meer aan. Haat is een groot woord maar er is zeker geen liefde van mijn kant.

Hoe weet ik nou wat mijn talent is?

Het is niet vanzelfsprekend dat je dit weet. Vaak zijn het handelingen die je gemakkelijk verricht, waar je niet erg veel moeite voor hoeft te doen om het te leren. En waarbij je de neiging kan hebben om t.a.v. andere mensen te denken ‘Waarom doen ze dit nou niet gewoon goed?’ Het antwoord is dat het voor anderen wellicht niet zo vanzelfsprekend is dat dit iets is wat gemakkelijk is.

Inzicht in wat je graag doet in combinatie met je talent biedt je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en je passie te vinden.

Mijn liefde voor de computer is nooit meer weggegaan. Ik ben er nog steeds dagelijks mee bezig om alles eruit te halen wat erin zit. Nog steeds vind ik het leuk. Het is mijn passie, ik kan het niet meer ontkennen.

Nog even over die verveling en flow

Wanneer plezier en talent samenkomen dan ervaar je vaak flow, je doet werk waarbij je de tijd gemakkelijk verliest. Wat betekent dat je er helemaal ingezogen wordt. En het waarschijnlijk leuk, en niet te moeilijk, vindt om te doen.

Tijd voor een bekentenis: ik ben een workaholic. Veel onderdelen van mijn werk vind ik zo leuk dat ik soms hoop dat het regent. Dan kan ik lekker doorwerken. Buiten zijn vind ik nog fijner dan werken dus zodra de zon schijnt wil ik naar buiten. Maar, je begrijpt het al, mijn werk geeft mij flow en verveling is er gelukkig niet meer bij.

De kortste en snelste route naar je passie

Er zijn vele wegen de leiden naar Rome. Wil je de kortste en snelste weg? Dan is het handig om gebruik te maken van een routeplanner. Het online werkgeluk traject is een stappenplan met als eindbestemming de ideale baan voor jou.

Werkgeluk en Passie

Eventueel kan je het traject aanvullen met de Wave® test waardoor je direct inzicht krijgt in wie je bent, waar je goed in bent en waar je gemotiveerd voor bent. De uitkomst van deze test gebruik je in het stappenplan om jouw ideale baan te ontwerpen. 

Succes en ik werk nog even door als je het niet erg vind 😊

Reactie plaatsen
Wil je meer inspiratie ontvangen? Schrijf je dan hier in.


Je ontvangt iedere 2 weken een email met inspiratie. Een enkele keer stuur ik je nieuws maar verder zal ik je niet spammen.


Mocht je geen inspiratie meer willen ontvangen dan kan je je altijd uitschrijven via de link onderin de email.

Meer inspiratie ontvangen:

50%
Nog even je gegevens invullen aub....
Op welk e-mail adres wil je de download ontvangen?
KLIK HIER
Your information is safe with us

Meer over werkgeluk

TWG - Online cursus

Werkgeluk is werk doen:

  • Met plezier: Doen waar je van houdt
  • Met zelfvertrouwen: Doen waar je goed in bent
  • Met voldoening: Doen waar je trots op bent
  • En met vrijheid: Doen waar je (voldoende) voor betaald krijgt


Wil je dat ook? Ga dan op zoek naar jouw werkgeluk profiel.

Hoe ontwerp je je ideale baan?
Waarmee je op zoek kan gaan naar de baan die daar het best bij past.