Ga jij met plezier naar je werk?
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
5 min
0

Ga jij met plezier naar je werk? En wat zijn de ingrediënten van werkgeluk?

5 min
0

6 Uur, de wekker gaat. Hartkloppingen.

Weer een saaie dag voor de boeg. Hoe kom ik deze dag door zonder in slaap te vallen. Ik zie er iedere dag als een berg tegenop. Hoe doen andere mensen dat toch? Sommige van mijn vrienden praten over hun werk, hoezo? Daar wil je in je vrije tijd toch niet aan denken? 

ScreenBean - Sip

Zij hebben het over hun passie en hoe ze soms de tijd vergeten. Iets met flow of zo. Nou, dat gaat mij niet gebeuren. Ieder uur tik ik af. En iedere dag ben ik blij wanneer ik naar huis mag. Weekenden zijn feestjes. Tot het zondagavond wordt, dan zie ik weer tegen die maandag op, bah.

Herkenbaar?

Voor mij wel. In mijn jeugd en mijn dorp was het niet zo gebruikelijk dat vrouwen konden studeren voor een leuke baan. Na school zocht je een baantje en dat deed je tot je trouwde om vervolgens een gezin te stichten. 

En ik was toen niet zo’n held die mijn eigen weg ging. Via familieleden startte mijn carrière bij een regenkleding fabriek. 40 Uur per week achter de naaimachine, 5 jaar lang. Ik weet wat verveling is. 

Op zoek naar mijn passie

In die 5 jaar had ik inmiddels ontdekt dat ik niet in het huisje-boompje-beestje verhaal paste. Geen man met kinderen maar een vrouw. Er moest nog heel lang gewerkt worden was mijn conclusie. 

Inmiddels ook 5 jaar ouder, wijzer en een beetje assertiever geworden ging ik op zoek naar een andere baan. Ik bespaar je even alle details maar waar het uiteindelijk op neer komt is dat ik in de loop der jaren op zoek ben gegaan naar mijn passie. Zonder dat ik wist dat ik daarnaar op zoek was. Ik wilde gewoon leuk werk doen en met plezier werken. 

Verveling uitbannen is doen wat je leuk vindt

Werk dat je graag doet, gewoon omdat je het leuk vindt om te doen. Het gaat hier om de handeling op zich. Fysiek werk, of mentaal werk. Werken met je handen, met je lichaam (sport bv.) of denkwerk verrichten. Achter een computer of in een laboratorium. Of wat dan ook.

Voor mij was dat werken met een computer. Op de een of andere manier trok mijn aandacht naar dat apparaat en wilde ik leren hoe dat werkte. En dat dan zo goed mogelijk doen. Gelukkig had ik er feeling voor.

Bewust kiezen welke talenten je wil ontwikkelen

Iets leuk vinden wil nog niet direct betekenen dat je er goed in bent of dat je er talent voor hebt waardoor je er goed in kan worden. Je kan het erg leuk vinden om te zingen of te voetballen. Om daar je geld mee te verdienen heb je wel wat meer nodig dan dat. Een flinke portie talent, hard werken, misschien een beetje mazzel en dan nog zal het moeilijk zijn om daar je geld mee te verdienen. 

Nou, zingen is mij niet gelukt dat kan ik je wel vertellen. Ik kom uit Volendam maar niet alle Volendammers kunnen zingen. Volgens mijn vrouw zing ik tegen de toon. Ik heb geen idee wat ze ermee bedoelt. Het zal wel. 

Computers, dat is een ander verhaal. Door mijn interesse in dat apparaat heb ik op verschillende plekken gewerkt. Als tester, business analist en project leider. Ik had er feeling voor en was nieuwsgierig naar hoe het allemaal werkte. Programmeren heb ik geprobeerd maar dat was niet mijn ding. Teveel details. Ik kan het wel een beetje lezen maar niet zelf maken. Dat is voor andere mensen weggelegd.

Ergens goed in zijn betekent niet automatisch dat je het leuk vindt. Hoe vaak gebeurt het niet dat hooggeschoolde mensen, die complexe problemen kunnen oplossen, er toch uiteindelijk voor kiezen om fysiek werk te gaan doen? Gewoon omdat ze het denkwerk niet leuk vinden. Het is niet hun passie.

Om even op mijn flitsende start terug te komen. Na 5 jaar bij de regenkleding fabriek heb ik mijn eigen motorpak genaaid. Best wel stoer toch? Een naaimachine raak ik nu niet meer aan. Haat is een groot woord maar er is zeker geen liefde van mijn kant.

Hoe weet je nou wat je talent is?

Het is niet vanzelfsprekend dat je dit weet. Vaak zijn het handelingen die je gemakkelijk verricht, waar je niet erg veel moeite voor hoeft te doen om het te leren. En waarbij je de neiging kan hebben om t.a.v. andere mensen te denken ‘Waarom doen ze dit nou niet gewoon goed?’ Het antwoord is dat het voor anderen wellicht niet zo vanzelfsprekend is dat dit iets is wat gemakkelijk is.

Inzicht in wat je graag doet in combinatie met je talent biedt je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en je passie te vinden.

Mijn liefde voor de computer is nooit meer weggegaan. Ik ben er dagelijks mee bezig om alles eruit te halen wat erin zit. Nog steeds vind ik het leuk. Het is mijn passie, ik kan het niet meer ontkennen.

Nog even over die verveling en flow

Wanneer plezier en talent samenkomen dan ervaar je vaak flow, je doet werk waarbij je de tijd gemakkelijk verliest. Wat betekent dat je er helemaal ingezogen wordt. En het waarschijnlijk leuk, en niet te moeilijk, vindt om te doen.

Tijd voor een bekentenis: ik ben een workaholic. Veel onderdelen van mijn werk vind ik zo leuk dat ik soms hoop dat het regent. Dan kan ik lekker doorwerken. Buiten zijn vind ik nog fijner dan werken dus zodra de zon schijnt wil ik naar buiten. Maar, je begrijpt het al, mijn werk geeft mij flow en verveling is er niet meer bij.

De kortste en snelste route naar je passie

Er zijn vele wegen de leiden naar Rome. Wil je de kortste en snelste weg? Dan is het handig om gebruik te maken van een routeplanner. Het werkgeluk traject is een stappenplan met als eindbestemming je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past.


Werkgeluk en Passie


Succes en ik werk nog even door als je het niet erg vind 😊

-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

Wil je jouw passie ontdekken en de verveling uitbannen? 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je het ontwerp van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkgelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere werkgelukzoekers?
Die via het werkgeluk traject hun doombaan hebben ontworpen? Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties