Hoe maak je een carrièreswitch? Wil je met of zonder garantie?
Nel
16 april 2023 
5 min. leestijd

Hoe maak je een carrièreswitch? Wil je met of zonder garantie?

Daar sta je dan

Je hebt 25 jaar hard gewerkt. Met plezier je werk gedaan. Voldoening uit je werk gehaald. En nu is het op, het is klaar. Je vind er niet zoveel meer aan. Je verveelt je. Het werk bied je geen uitdaging meer. Je haalt er geen voldoening meer uit.

Misschien heb je een burn-out gehad en haal je geen energie meer uit je werk. Of het bedrijf is enorm veranderd waardoor je je werkomgeving niet meer leuk vind. Het is te snel of te bureaucratisch geworden. Of je bent zelf veranderd en voelt je niet meer happy bij wat je doet en waar je dat doet. Of het werk wat je doet is te zwaar om vol te houden tot je pensioen. 

ScreenBean - Sip 

In ieder geval wil je wat anders

Maar wat? En hoe dan? Kan je het niet beter uitzitten tot je pensioen? Het is zonde om al je  opgebouwde jaren zomaar weg te gooien en ergens opnieuw te beginnen, toch? Of je begint je al een beetje oud(er) te voelen en daardoor kan je nu echt niet meer aan een nieuwe carrière beginnen.

Twijfels en stemmetjes

Wie heeft ze niet pfff. Na jarenlang, met of zonder plezier, je werk gedaan te hebben is het niet zo gek dat je er klaar mee bent. Je kent het inmiddels wel. 

Waarschijnlijk heb je al bedacht dat je nog jaren moet werken. De pensioenleeftijd schuift steeds meer op. De kosten om jezelf / je gezin te onderhouden worden steeds duurder. Stoppen met werken is vaak geen optie. Maar nog 20 jaar, of meer, zo doorgaan is ook geen optie. 

ScreenBean: Piekeren

Op zoek dan maar?

Je hebt waarschijnlijk al gezocht op verschillende banen en/of vacature sites. Online is veel te vinden, erg veel, te veel. En nu zie je door de bomen het bos niet meer. 

Wat moet je gaan doen? Waar moet je uit kiezen? En hoe zit het dan met de kennis en vaardigheden die je al hebt? In welk vakgebied wil je eigenlijk werken? Past het bij je? Zitten ze daar op jou te wachten? Moet je terug naar de schoolbanken?

Het is om gek van te worden

Zoveel vragen in je hoofd. Zoveel zaken om rekening mee te houden. Zoveel onzekerheden m.b.t. het maken van een carrièreswitch. 

Het is ook niet niks. Je hebt een leven opgebouwd. Je weet inmiddels wat er bij komt kijken wanneer je ergens aan het werk gaat. Je kent de klappen van de zweep. Je bent niet meer zo onbevangen als bij je eerste werkgever. Dus je bent voorzichtiger geworden. Dat is goed en dat is lastig.

Wat is handig en wat is wijsheid? Er zijn verschillende opties. 

1: Je doet niets. Het gevoel van ontevredenheid en het verlangen naar iets anders zal uiteindelijk verdwijnen. Des te dichter je bij je pensioendatum komt des te meer het verlangen uitdooft. Tot je op het punt komt dat het echt geen zin meer heeft om te switchen en dan trek je door tot je pensioendatum.

2: Je gooit je leven radicaal om. Je zegt je baan op en volgt je hart. Met alle risico’s die daaraan verbonden zijn. Het kan goed gaan of het kan fout gaan. Wie zal het zeggen. Het is een sprong in het diepe. 

3: Je maakt een plan. Je zoekt uit wat je wil. Op basis van je gevoel van ontevredenheid onderzoek je wat je niet wil. Op basis van je verlangen zoek je uit wat je wel wil. Je onderzoekt wat goed bij je persoonlijkheid past zodat je niet in een baan terechtkomt die leuk lijkt maar toch niet bij je past. Je ontwerpt je droombaan. Je kiest een branche, bedrijf en beroep dat bij je past. Je bedenkt een strategie, een plan, waarin je de stappen opneemt om ervoor te zorgen dat je dat beroep kan leren, kan uitoefenen. En dan ga je op zoek naar de baan die-het-beste-bij-je-past.

Wat is je keuze?

1: Je blijft zitten waar je zit. Ik wens je sterkte. Het is een moedige keuze om jarenlang met gevoelens van ontevredenheid en verlangen te leven. Accepteer je keuze en geniet van wat er is. Noteer de redenen waarom je deze beslissing neemt. Zodat je achteraf geen spijt hoeft te hebben.

2: Je gooit je leven radicaal om. Ik wens je sterkte. Het is een moedige keuze om een sprong in het diepe te maken. En ik wens je alle succes van de wereld. Zorg voor een plan B. Zodat je achteraf geen spijt hoeft te hebben als het fout mocht gaan. 

3: Je maakt een plan. En kiest daarna pas wat je gaat doen. Lees dan nog even verder.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je plan?

Het online werkgeluk traject biedt alles wat je nodig hebt om je plan te maken. 

In 3 stappen je werkgeluk vinden

Je brengt je situatie in kaart zodat je zeker weet dat de keuze die je maakt de juiste is voor jouw omstandigheden. Je onderzoek jezelf zodat je zeker weet dat de branche, het bedrijf en het beroep dat je kiest goed bij je past. En je maakt een strategie, een plan, waarin je de stappen opneemt om ervoor te zorgen dat je dat beroep kan leren, kan uitoefenen. 

En dan ga je op zoek naar de baan die-het-beste-bij-je past.

ScreenBean Blij

Met of zonder garantie?

Garantie op werkgeluk? Dat kan ik je niet geven. Garantie op de baan-die-het-beste-bij-je-past? Dat kan ik je ook niet geven. 

Wat ik wel kan geven is garantie op het vinden van je droombaan. Na het volgen van het online werkgeluk traject weet je precies wat je niet wil en wat je wel wil. Mocht dit niet het geval zijn dan krijg je je geld terug.

Dus? Wat ga je doen?
 

Reactie plaatsen

Meer over werkgeluk

Werkgeluk: Doen wat bij je past

Werkgeluk is werk doen:

  • Met plezier: Doen waar je van houdt
  • Met zelfvertrouwen: Doen waar je goed in bent
  • Met voldoening: Doen waar je trots op bent
  • En met vrijheid: Doen waar je (voldoende) voor betaald krijgt


Wil je dat ook? Ontwerp jouw droombaan.

En vindt de baan-die-het-best-bij-je-(droombaan)-past.

Gratis werkgeluk gids
Ontwerp je droombaan
Wil je meer inspiratie ontvangen? Schrijf je dan hier in.


Je ontvangt iedere 2 weken een email met inspiratie. Een enkele keer stuur ik je nieuws maar verder zal ik je niet spammen.


Je kan je altijd uitschrijven via de link onderin de email.

Meer inspiratie ontvangen:

No opt-in form has been selected
Your information is safe with us