Ikigai: Een reden van bestaan
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
2 min
0

Kom je vol energie thuis van je werk? Wat is jouw Ikigai? Waar sta jij 's morgens voor op?

2 min
0

Ikigai: een reden van bestaan, een reden om je bed uit te komen

Ik ben over het algemeen een goede slaper maar soms word ik rond 5 uur wakker. Het is beter als ik me dan nog een keer omdraai en doorslaap. Ik kan niet zo goed zonder slaap. 

Maar dan denk ik aan die klant die gisteren een bestelling heeft geplaatst, die graag vandaag aan de slag wil met de cursus. Ik moet nog een werkboek versturen en zorgen dat de test klaarstaat. Die klant sprak ik een paar dagen geleden. Hij vertelde over de baan waar ie zich dagelijks naar toe sleept. Omdat hij in slaap valt vanwege het saaie werk. Omdat hij een manager heeft die niet tegen hem praat. Zijn werk geeft hem geen reden van bestaan. 

Emoticon: Saai

Mijn werk wel. Ik ga soms om 5 uur ’s morgens aan de slag omdat ik weet dat iemand ergens op wacht. Die gedachte geeft mij dan voldoende energie om aan de slag te gaan.

Een reden van bestaan? Beetje overdreven niet?

Ik weet het, het klinkt een beetje hoogdravend. 

Maar als je bedenkt dat je pakweg 40 jaar werkt dan is het niet zo gek om je werk te zien als een van de redenen van jouw bestaan. In ieder geval is je werk een stuk leuker als je het graag doet. En als je er voldoening uit haalt. En als je het gevoel hebt dat je er iets nuttigs mee doet. Of iets goed doet voor een ander. En er genoeg geld mee verdient om een leuk leven te leiden. 

Een reden van bestaan geeft enthousiasme en energie. Zowel tijdens als na het werk.

Ok, een reden van bestaan. Maar hoe weet je wat dat is?

Misschien is het iets dat je al doet zonder dat je het weet. Het is een gevoel van voldoening. 

Je loopt op straat en ziet iemand die van zijn fiets valt. Je helpt de persoon weer overeind, vraagt of alles ok is en loopt weer verder. Dat voelt goed, je hebt iemand geholpen.

Je bent tegelzetter en hebt een moeilijke hoek waarvoor je allerlei tegeltjes moet snijden. Het lukt en je voelt je goed, je hebt het toch maar mooi voor elkaar gekregen. 

Voldoening: je bent trots op jezelf omdat je iets goeds of nuttigs hebt gedaan. Voor een ander, voor jezelf of voor de maatschappij. Je bent blij met jezelf of anderen zijn blij met jou.

Wanneer dit element ontbreekt in je werk dan ervaar je een gevoel van nutteloosheid. Waar doe ik het nu allemaal voor? Als dat het geval is dan is dat werk zeker geen reden van bestaan. 

Waar word jij blij van? Hoe maak jij anderen blij? Wanneer voel jij voldoening?  💪🏼

Nog even over Ikigai, ik heb het namelijk niet zelf verzonnen

Francesc Miralles en Hector Garcia ontwikkelden het Ikigai model naar aanleiding van onderzoek naar de blue-zones in de wereld en dan met name de blue-zone in Osaka – Japan.

Wetenschappers hebben ontdekt dat in deze blue-zones mensen gemiddeld ouder worden dan mensen in de rest van de wereld. Uit onderzoek blijkt dat er 9 bouwstenen zijn die in alle blue-zones voorkomen en bijdragen aan de ouderdom van de mensen die daar wonen.

Eén van de bouwstenen is het dagelijks uitvoeren van activiteiten die bij je passen (Purpose Now). Actief bezig zijn is goed voor je, ook na de pensioendatum blijkbaar. Maar dat hou je alleen vol als je activiteiten uitvoert die je graag doet en die je voldoening geven. Je doet iets dat op de een of andere manier nuttig is. Voor jezelf en/of voor anderen. In Japan noemen ze dit Ikigai: een reden van bestaan.

Werkgeluk draagt dus bij aan het gezond en gelukkig ouder worden

Wil je meer weten over de blue-zones? Kijk dan eens naar de inspirerende video van Dan Buettner.


Een reden van bestaan is een belangrijk onderdeel van werkgeluk

Dat wil je toch ook?

ScreenBean Blij

Reacties