Hoe helpt piekeren om een leuke baan te vinden?
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
4 min
0

Hoe helpt piekeren jou om een leuke baan te vinden? Luister goed en ontrafel je gedachten

4 min
0

Natuurlijk, lekker een uurtje piekeren. Daar wil je toch juist vanaf?

Ik ben niet zo’n piekeraar, eerder iemand die gewoon doorgaat. Een probleem? Ik los het op. Dat heeft jaren gewerkt totdat het niet meer werkte. Het lukte mij niet meer, ik kon niet meer nadenken, alleen maar watten in mijn hoofd. Een probleem? Het bleef hangen. Vele gesprekken heb ik gevoerd, in mijn hoofd, met mezelf. Ik werd er helemaal gek van. En ik was alleen maar moe. Je begrijpt het al, ik had een burn-out.

ScreenBean: Piekeren

Ik wil hier niet mee zeggen dat je een burn-out moet hebben om een leuke baan te vinden. Dat is echt geen goede oplossing. Maar wat ik wel heb geleerd door die periode in mijn leven is dat het handiger is om met het piekeren aan de slag te gaan. In plaats van met piekeren door te gaan!

Yeah, right. Hoe dan?

Je piekergedachten vertellen je veel over jezelf. Je verlangens, je wensen en behoeften. Je angsten, belemmerende overtuigingen en onzekerheden. En nog veel meer. Dus je hoeft je piekergedachten alleen maar te ontrafelen om antwoorden te vinden. En dan een leuke baan te vinden die bij jouw antwoorden past.

Mijn eerste piekergedachten gingen vooral over hoe andere mensen mijn agenda vol propten. Waardoor ik het veel te druk had. Ik kon het niet meer aan en moest een manier vinden om mijn tijd beter te managen. Ik wilde meer rust. Een andere baan was niet de oplossing maar een cursus time management en leren grenzen stellen deed wonderen.

Voorlopig lig ik vooral wakker van het piekeren

Klinkt als een soort van door de bomen het bos niet meer zien. Piekeren en wakker liggen lost niets op. Wat je nodig hebt is een stappenplan waarmee je de piekergedachten kan ontrafelen. Waardoor je inzicht krijgt in jezelf. En overzicht met betrekking tot wat je wil.

Traject WerkGeluk A4

Nog even over die burn-out. Herstellen van een burn-out vergt meer dan alleen maar je piekergedachten te ontrafelen. Je stress systeem is ernstig ontregeld en daar moet je mee aan de slag. Voor meer informatie over herstellen van een burn-out kan je terecht bij het CSR centrum. De expert in stress en veerkracht.

Pas na herstel van mijn burn-out kon ik aan de slag met mijn piekergedachten. Door goed te luisteren en te puzzelen kwam ik tot de conclusie dat het vakgebied en het bedrijf niet meer bij mij pasten. En kon ik verder zoeken naar wat ik dan wel wilde.

Waarom lukt dat niet zonder stappenplan?

Omdat er zoveel informatie in je hoofd zit. Waarschijnlijk ervaar je werkellende en daar pieker je over. En misschien fantaseer of droom je over je ideale baan waarbij je tegelijkertijd allerlei 'maren' kan bedenken waarom dat niet kan lukken. Je blokkeert jezelf daarmee en ervaart gevoelens van machteloosheid. Hoe krijg je orde in deze gedachtegang wanneer dat allemaal tegelijk plaatsvindt?

Weleens gehoord over je eigen criticus? En je eigen dromer? Een gesprek tussen beiden zou er zo uit kunnen zien: Dromer: ‘Ik heb behoefte aan rust, een weekje aan het strand in Griekenland.’ Criticus: ‘Dat kan helemaal niet, er ligt nog zoveel werk. Ik heb daar helemaal geen tijd voor.’ Dromer: ‘Pffffff'

Wie wint? Of is er een patstelling? En wat doe je dan?

Hoe helpt een stappenplan?

Een stappenplan zorgt ervoor dat je focust op één ding tegelijk. Zodat je alle informatie uit je hoofd op een rijtje kan zetten. Bij iedere volgende stap heb je ruimte om goed na te denken. Uiteindelijk is je hoofd leeg en heb je inzicht in jezelf. En overzicht met betrekking tot wat je wil.

Alle ‘maren’ komen aan bod. Die verdwijnen natuurlijk niet vanzelf. In het stappenplan kijk je ook welke acties je kan en wil ondernemen met betrekking tot alle bezwaren die je hebt.

Ik werkte destijds bij een goed bedrijf met hele goede arbeidsvoorwaarden en veel vrijheid. Er was geen sprake van dat ik dat zomaar zou opgeven. Maar ondertussen was ik er niet blij meer mee. Tja, wat moet je dan? Ik heb ervoor gekozen om een carrière switch te maken door het volgen van opleidingen. Verrassend genoeg kreeg ik na een aantal jaren de kans om binnen hetzelfde bedrijf als interne coach aan de slag te gaan. Het vakgebied kon ik afvinken, daar had ik geen last meer van. Mooi toch?

ScreenBean BlijDus, een stappenplan. Hoe kom ik daaraan?

Het online werkgeluk coachtraject bestaat uit een stappenplan waarin je al je piekergedachten ontrafelt. Stap voor stap. Je analyseert je huidige situatie en je gewenste situatie. Waar word je niet vrolijk van en wat zijn je dromen? Vervolgens kijk je naar de obstakels, wat zit er allemaal in de weg?

In het stappenplan leer je veel over jezelf. Waardoor je in de laatste stap in staat bent om jouw droombaan te ontwerpen. En een route te ontwikkelen om dat voor elkaar te krijgen.

Het is gewoon een puzzel.

Werkgeluk Puzzel

-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

Wil je jouw passie ontdekken en de verveling uitbannen? 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je het ontwerp van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere werkgelukzoekers?
Die via het werkgeluk traject hun doombaan hebben ontworpen? Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties