VitaeBona: Droombaan elementen
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
3 min
0

Hoe maak je van je werk je hobby? Over een mevrouw die timmerman was

3 min
0

Eh, bedoel je niet ‘Van je hobby je werk maken?’

Nee, dat bedoel ik niet.

Wanneer je van je hobby je werk maakt dan komen er zaken bij kijken die niets met je hobby te maken hebben maar die je wel moet doen. Stel je bent een hartstikke handige timmerman en besluit om je eigen meubels te verkopen. Dan moet je aan de slag met verkopen, met je administratie, boekhouding, marketing, enzovoorts. Dingen die je misschien helemaal niet wilt. Dus van die hobby blijft waarschijnlijk weinig over omdat je te druk bent met andere zaken. 

Alle ballen hoog houden

Wat bedoel je dan met ‘Van je werk je hobby maken?’

Nou, wanneer je weet wat je passie is en wat je talenten zijn dan kan je op zoek gaan naar werk dat daar goed bij past.

Om even op die timmerman terug te komen. Deze mevrouw houdt van timmeren, van creatief bezig zijn met materialen, dat is haar passie. Ze vindt het leuk en is er goed in. Verder is ze van nature gericht op mensen. Ze maakt mooie ontwerpen en vindt het leuk om mensen daarover te vertellen.

Ze is niet gericht op Oplevering > successen behalen > taken ordenen. Dat betekent dat ze de meubels makkelijk voor te weinig geld zal verkopen. Of dat ze de administratie en/of boekhouding laat liggen. Dat soort zaken hebben niet haar aandacht. In ieder geval doet ze dit soort werk met tegenzin.

Een eigen meubelzaak beginnen is niet haar droombaan. Maar werken bij een meubelmaker en daarbij contact hebben met klanten m.b.t het ontwerpen van specifieke meubels. Mmmm, dat past een stuk beter bij haar. Het is de baan die het-beste-bij-haar-past.

Dan heeft ze toch van haar hobby haar werk gemaakt?

Een beetje wel. Maar ze heeft daarnaast ook goed uitgezocht wat wel of niet bij haar past. Ze heeft geanalyseerd waar ze wel of niet goed in is. Wat ze wel of niet leuk vindt om te doen. Op basis van alle uitkomsten heeft ze haar droombaan ontworpen. En ze heeft de droombaan gebruikt om het bedrijf en het beroep te vinden die-het-beste-bij-haar-passen.

Potato, Potahto, wat maakt het uit?

Werkgeluk of werkellende? Dat is uiteindelijk de vraag. Wanneer je te snel keuzes maakt zonder alle belangrijke elementen te onderzoeken dan verandert je hobby in werkellende. Dan heb je ineens een eigen zaak waar je niet zomaar uit kan stappen. Dan ben je bezig met allerlei werkzaamheden die niet goed bij je passen. Dan lig je ’s nachts wakker en heb je zorgen waar je niet op zit te wachten.

Nou, ok dan. Hoe doe je dat?

In het werkgeluk traject breng je alle elementen die van belang zijn in kaart. Je begint met je huidige situatie en wat je wil veranderen. Je analyseert jezelf aan de hand van een persoonlijkheidsmodel. Middels een competentiemodel analyseer je waar je goed in bent, wat je motiveert en wat je talenten zijn.

Alle uitkomsten vertaal je vervolgens naar een toekomstbeeld van jouw droombaan. Waarmee je vervolgens op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Zo dus.

Klinkt als een ‘appeltje, eitje’ verhaal, zo makkelijk is het toch niet?

Ja en nee. Het is lastig omdat het over veel informatie gaat. Je vergeet gemakkelijk welke antwoorden je hebt gevonden. Je hebt te maken met antwoorden die elkaar tegenspreken. We zijn het lang niet altijd met onszelf eens.

Daarom maak je gebruik van een werkgelukboek waarin je per stap je antwoorden verwerkt. En de uitkomsten vertaalt naar je droombaan. Doordat je alle antwoorden hebt verzameld krijg je inzicht in tegenstrijdigheden en kan je de juiste beslissingen nemen.


Het werkgeluk traject en het werkgelukboek bieden je de structuur die je nodig hebt om van je werk je hobby te maken.


-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

Wil je jouw passie ontdekken en de verveling uitbannen? 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je het ontwerp van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere werkgelukzoekers?
Die via het werkgeluk traject hun doombaan hebben ontworpen? Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties