Werk doen dan bij je past
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
4 min
0

Hoe zorg je voor jezelf wanneer je teveel ballen hoog moet houden? Maak je geen zorgen want er komt vanzelf een moment….

4 min
0

😨Het is veel te druk, ik hou dit niet langer vol zo!

🗣️Nou, dan doe je toch wat minder. 

Het wordt tijd dat je een stapje terug doet en het wat rustiger aan gaat doen. Als je zo doorgaat dan val je nog eens om en dan moet je wel stoppen.

😨Nee, dat kan niet. Wie moet het dan doen?

🗣️Is dat jouw probleem? 

Als je omvalt moet een ander het ook doen. En als het niet dringend genoeg is dan blijft het wel liggen totdat je weer tijd hebt. Of tot een ander het dringend genoeg vindt.

😨Nee, niemand kan dit dus ik moet het wel doen!

🗣️Oh, ja dan is het wel lastig. 

Maar je kan ook niet langer zo doorgaan. Is het erg als een ander het doet en het is niet zo goed als dat jij het doet?

😨Natuurlijk is dat erg, het moet wel goed zijn!

🗣️Nou ja, is dat echt zo erg? 

Het hoeft toch niet perfect te zijn. Jij bent gewoon erg goed in je werk en een ander doet het misschien wat minder goed maar dan vergaat de wereld toch niet?

😨Dat kan ik de klant niet aandoen. Jij wil toch ook waar voor je geld!

🗣️Tja, dat is waar. 

Dan weet ik het ff niet meer. 

😩BAM

🗣️Wat is er?


😩…….uh, ah, oh

🗣️Wat is er?


😩….. snik, snik, snik

🗣️Ojee, omgevallen zeker?


Herken je dit? 

Ben je weleens omgevallen en wilde je niet luisteren naar je lichaam en naar alle adviezen van de wereld dat je het nu echt eindelijk eens een keer rustiger aan moest doen?

Dan ben je waarschijnlijk iemand met veel verantwoordelijkheidsgevoel. Met een neiging tot perfectionisme. Een harde werker die anderen wil helpen. En het graag goed wil doen. Iemand die niet graag klaagt en problemen wil oplossen. Iemand die moeilijk kan delegeren omdat je het zelf beter kan. En iemand die misschien te maken heeft met negatieve invloeden van buitenaf, emotionele belasting waar je niet op zit te wachten.

De perfecte kandidaat voor een burn-out

En van zo’n burn-out word je echt niet vrolijk. Het kost je maanden of langer om er weer bovenop te komen. De kans dat het je daarna weer overkomt is best wel groot. Wanneer je weer aan de slag gaat ben je namelijk nog steeds dezelfde persoon met dezelfde eigenschappen en dezelfde gewoonten. 

Je valt uiteindelijk om omdat je stress systeem ontregeld is. Je bent te vaak, te lang doorgegaan terwijl je batterij leeg was. Dan maakt je lichaam extra stress hormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Teveel van die hormonen zijn schadelijk. Wanneer je eenmaal een burn-out hebt gehad blijf je fysiek, mentaal en emotioneel kwetsbaar en kan je waarschijnlijk minder aan dan daarvoor. 

En dat is lastig omdat je nog steeds dezelfde persoon bent die hetzelfde wil doen. 

Voorkomen is dus beter dan genezen

Je zit in de gevarenzone wanneer je merkt dat je teveel ballen hoog moet houden en geen plezier meer uit je werkt haalt omdat het te druk is. Wanneer je niet meer goed kan slapen omdat je wakker ligt van alles wat er nog moet gebeuren. 

En dan is het tijd om de balans op te maken. Tijd om afstand te nemen van je werk, van mogelijke negatieve en emotionele belasting. Tijd om te ontspannen. Tijd om een aantal ballen te laten vallen voordat je zelf valt. Tijd om tijd voor jezelf te maken.

De enige oplossing is meer rust, meer ontspanning voordat je lichaam je dwingt om te rusten. Je hebt teveel stress in je lichaam en dat moet omlaag. Teveel stress voelt aan als onrust, je moet wat doen. Maar dan is het juist belangrijk om minder te doen. Om te rusten. Je lichaam zit in een voortdurende fight/flight modus en moet weer terug naar normaal om te voorkomen dat je omvalt.

Als je dan toch bent omgevallen

Dan is het belangrijk om goed te genezen. Ik raad aan om hiervoor begeleiding te zoeken, via de huisarts of via het CSR centrum. De specialist voor burn-out in Nederland. 

Hoe je herstelt van burn-out is te ingewikkeld om eventjes in een blog op te nemen. Ik geef hier alleen weer wat grofweg de fases voor herstel van burn-out zijn: 

  1. Fysiek herstellen: heel veel rusten 
  2. Mentaal herstellen: zo min mogelijk prikkels
  3. Fysiek en mentaal weer opbouwen: erg langzaam en kleine stapjes
  4. Grenzen leren kennen en aangeven: gedrag aanpassen zodat je niet meer omvalt

Negatieve invloeden spelen een belangrijke rol bij het krijgen van een burn-out. Regelmatig willen mensen die een burn-out hebben of hebben gehad van baan veranderen. Ze willen meer plezier uit het werk halen. Werken in een omgeving waarin ze gemotiveerd worden. En vaak weten ze dan niet wat ze precies willen. Ze weten wel precies wat ze niet meer willen.

Herken je dit?

Dan is het tijd om je droombaan te ontwerpen. Zodat je op zoek kan gaan naar de baan die-het-beste-bij-je-past. 

Een belangrijke factor voor mensen die gevoelig zijn, of gevoelig zijn geworden, voor burn-out is om te voorkomen dat ze in dezelfde valkuilen stappen. Valkuilen waardoor ze teveel ballen oppakken en weer burn-out kunnen raken. 

Dat voorkom je door inzicht te krijgen in je behoeftes en valkuilen zodat je bij het zoeken naar de baan-die-het-beste-bij-je-past rekening houdt met dat wat niet goed voor je is. Zodat je niet meer hoeft op te branden.

En nu: tijd voor een powernap 😊

Slapen



-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

 

Ontdek je passie en stop met werkellende (verveling, slechte werk-privé balans, etc.) 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan en ontdek je welke baan het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je een van de bouwstenen van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers puzzel en ontdek welke werkwaarden voor jou zijn. Klik hier >>

Wat andere werkgelukzoekers zeggen:
Die hun doombaan hebben ontworpen en daardoor hebben ontdekt welke baan perfect bij hun past. Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties