Werkgeluk: Doen wat bij je past
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
6 min
0

Hoe weet je welke baan de beste baan voor je is? Het verhaal van Alice in Wonderland

6 min
0

Ken je Alice?

Ik vraag het maar even want ik ben tenslotte van een wat oudere generatie.

Werkgeluk: Doen wat bij je past
Voor het geval je haar niet kent

Alice is een meisje dat achter een wit konijn aanrent waardoor ze in een diepe put valt en in Wonderland terecht komt. Daar leert ze belangrijke levenslessen. Ze ontmoet allerlei figuren die haar helpen of juist tegenwerken om de weg terug te vinden uit Wonderland.

Wat heb je aan het verhaal van Alice?

Een van de levenslessen die ik van haar verhaal heb onthouden is dat je leert van de beslissingen die je neemt. Of het nu achteraf een goede, minder goede of slechte beslissing was maakt niet uit. Je leert er altijd van.

Natuurlijk is het wel fijn om niet teveel slechte beslissingen te nemen.

Zoals Alice toen ze in een kamer terecht was gekomen waar ze alles kon eten wat ze maar wilde. En dat deed ze ook. Ze werd steeds groter en groter. Toen ze helemaal vol zat merkte ze dat ze de kamer niet meer kon verlaten. Ze was groter geworden dan de deuren. Uiteindelijk moest ze heeeeeel erg lang wachten tot ze weer gekrompen was en de kamer kon verlaten. Niet handig dus.

Het nemen van beslissingen dus, maar hoe dan?

Je weet alleen wat je weet en niet wat je niet weet. Ja, lekker duidelijk 😊

Vaak denken we veel na over wat we willen. Het lastige hierbij is dat je niet alles (van jezelf) weet. Maar dat weet je niet. Dus je neemt een beslissing op basis van wat je wel weet. Soms gaat dat goed en soms heb je er geen goed gevoel bij. Toch lijkt het rationeel gezien een goede beslissing. Maar waarom heb je dan dat gevoel?

Dit is het onbewuste weten, het onderbuik gevoel, je intuïtie. Vanuit een gevoel weet je dat er iets niet klopt aan je beslissing maar je weet niet wat. Rationeel kan je het niet onderbouwen en toch weet je dat het zo is.

Wanneer je besluit om naar je gevoel te luisteren en je beslissing niet doorzet dan blijft het vraagstuk waarschijnlijk bij je hangen. Omdat je niet goed weet waarom je het niet hebt gedaan. Je houdt er vaak twijfel aan over.

Wanneer je je beslissing wel doorzet kom je er later achter waarom het geen goede beslissing was. En wat de reden was waarom je er geen goed gevoel bij had. Of misschien viel het achteraf mee en was het een onbewuste, niet realistische, angst die je een slecht gevoel gaf bij deze beslissing.

Dan heb je een mooie levensles te pakken. Je weet nu iets meer over jezelf en kan er bij een volgende beslissing rekening mee houden.

Wanneer het verkeerd uitpakt zit je met de gebakken peren

De beslissing is al genomen immers. En je moet met de gevolgen dealen of je wil of niet. Bij kleine beslissingen is dat niet zo erg. Bij grote beslissingen kan het verregaande gevolgen hebben.

Je hebt bijvoorbeeld een huis gekocht en komt er achteraf achter dat je gevoel je wilde vertellen dat de omgeving niet de juiste omgeving voor je was. Maar ja, je kan niet zo snel weer verhuizen. Dus voorlopig moet je het er maar mee doen.

Of je hebt JA gezegd en denkt de liefde van je leven te hebben gevonden. Gaat samenwonen of trouwen. En dan kom je erachter dat je eigenlijk niet goed bij elkaar past. Ergens voelde je wel zoiets maar je wilde zo graag. En om er dan nu weer mee te stoppen? Dat is ook wel een dingetje.

Of je bent van baan gewisseld want je wilde weg bij je huidige werkgever. De nieuwe baan klonk goed, leuke voorwaarden, leuk salaris, dus je gaat aan de slag. Ergens was er wel een gevoel van “klopt het allemaal wel?”. En achteraf ben je van de regen in de drup terecht gekomen. Het is een zooitje bij je nieuwe werkgever. Dus je moet weer op zoek. Moedeloos word je ervan.

Nou ja, dat dus. Volgens mij snap je het wel.

Dus altijd luisteren naar je onderbuik gevoel? 

Dat is maar de vraag. Wanneer het gevoel bestaat uit wijze lessen die je hebt geleerd uit het verleden en je vertelt of iets goed of niet goed is dan is het zeker handig om ernaar te luisteren. Maar wanneer het gevoel bijvoorbeeld bestaat uit niet realistische angsten of een onbewuste prestatie- of bewijsdrang dan is het niet zo handig om ernaar te luisteren.

Wat moet je dan doen?

Mijn advies? Uitzoeken wat je gevoel je wil vertellen en dan pas een beslissing nemen. Op zoek in jezelf naar de boodschap die je voor jezelf hebt zodat je weet dat je de juiste beslissing neemt. Op basis van alles wat je weet.

Heb je dan garantie dat het altijd een goede beslissing is? Nee, dat helaas niet. Maar wel de beste beslissing die je op dat moment kan nemen. Achteraf weet je pas of het een goede beslissing was. En dan ben je weer een stukje wijzer geworden. En je heb in ieder geval geluisterd naar jezelf.

Wat heeft dit te maken met de beste baan?

Wanneer je baan je niet (meer) bevalt en je wilt op zoek naar een andere baan dan wil je het liefst direct de baan vinden die het beste-bij-je-past. Dan wil je goed weten wat je wil. Dan wil je geen twijfel achteraf.

Je wil werk doen waar je goed in bent, waar je plezier in hebt en wat je voldoening geeft. In een vakgebied, bij een bedrijf en in een beroep dat bij je past. Dat dus. Oh, en een baan waarin je voldoende betaalt krijgt.

Dus je moet aan de slag. Op zoek naar de antwoorden in jezelf om precies te weten wat bij je past. Zodat je daarna op zoek kan gaan naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Waardoor je achteraf zo min mogelijk kans hebt op spijt omdat je ergens niet goed over na hebt gedacht. Omdat je niet naar het gevoel van twijfel wilde luisteren bij de vacature of bij het sollicitatiegesprek.

Dat klinkt gemakkelijk maar is best wel een klus

Dat valt wel mee. Wanneer je een structuur hebt om de antwoorden op de juiste vragen te vinden dan is het makkelijker dan je denkt. Het is een puzzel die iedereen kan leggen.

Het werkgeluk traject biedt je structuur om alles te onderzoeken wat nodig is om te weten welke baan-het-beste-bij-je-past.  Je ontwerpt je droombaan. De baan waarin alles zit wat jij het liefste wil. Op basis van die droombaan ga je op zoek naar een vakgebied, een bedrijf en een beroep dat het-beste-bij-je-past. Bij twijfel weet je waarom de twijfel er is en kan je besluiten om een compromis met jezelf te sluiten of niet.

In 3 stappen je werkgeluk vinden

Twijfel je of het werkgeluk traject jou kan helpen? Dat hoeft niet want je krijgt garantie. Wanneer je het antwoord op de vraag “Wat wil ik?” niet vindt krijg je je geld terug.

Direct meer lezen over het werkgeluk traject? Klik hier >>>>

Hoe is het met Alice afgelopen?

Goed. Ze heeft veel geleerd van haar avonturen in Wonderland. Ik raad je aan om haar verhaal een keer met aandacht te lezen. Het heeft mij in ieder geval veel opgeleverd in een moeilijke periode in mijn leven 😊



-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

Ontdek je passie en stop met werkellende (verveling, slechte werk-privé balans, etc.) 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan en ontdek je welke baan het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je een van de bouwstenen van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers puzzel en ontdek welke werkwaarden voor jou zijn. Klik hier >>

Wat andere werkgelukzoekers zeggen:
Die hun doombaan hebben ontworpen en daardoor hebben ontdekt welke baan perfect bij hun past. Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties