Omgeving - Bedrijf-dat-bij-je-past
DOEN wat bij je past
Nel
DOEN wat bij je past
3 min
0

Past het bedrijf-waar-je-werkt bij jou? Op zoek naar een mooie, groene, halflange, gewatteerde jas...

3 min
0

Het eerste waar je op valt is het uiterlijk

Bedrijf: Op zoek naar een fijne jas

Je kijkt in de schappen en hebt vaag een idee van de jas die je wil kopen. Je vertrouwt op je intuïtie dat je oog op de juiste jas valt. Dan zie je ‘m hangen, dat is de jas die je wil hebben. Een mooie groene, halflange, gewatteerde jas. Nog even passen voor de zekerheid.

Het tweede waar je op let is de pasvorm

Jeetje, dat valt tegen. De jas zit voor geen meter. Het model is te smal en de stof geeft je de kriebels. Snel weer uit, dit gaat het niet worden. Maar je weet nu wel hoe de jas eruit moet zien. Dus weer verder op zoek naar een mooie groene, halflange, gewatteerde jas. 

Passen, passen, passen

Een paar winkels en jassen verder weet je steeds meer wat wel en niet bij je past. De stof waaruit de jas moet bestaan. De dikte van de voering. De kwaliteit van de stof en ritsen. Enzovoorts. Nu moet je die ene bijna perfecte jas nog vinden. En ja hoor, daar hangt ie. Je past ‘m en hij is goed. Alleen de prijs, die is toch wel aan de hoge kant. Toch maar wel doen, want zo’n jas vind je misschien niet gauw weer. 

Hoe doe je dat met werk?

Kan je een bedrijf passen? Zodat je uit kan zoeken wat bij je past? Wanneer je begint met werken weet je toch helemaal niet wat bij je past? 

Net als bij het zoeken naar een jas begint het met een vaag idee, over een branche waarin je wil werken. Een bedrijf en een beroep dat je wel leuk lijkt. En verder vertrouw je op je intuïtie. Daarna kom je erachter of de structuur en cultuur van het bedrijf bij je past. 

Bedrijf: Dat bij je past

Maar ook dan weet je misschien niet dat er meerdere structuren en culturen mogelijk zijn. En hoe weet je dan welke structuur en cultuur goed bij je past? En als het niet past, wat dan?

Net als bij een jas is het handig om te passen

Terwijl je past let je goed op waarom het bedrijf wel of niet bij je past. Zodat je daarna een andere keus kan maken. Je past net zolang tot je alle elementen van een werkomgeving hebt geprobeerd en daarna kies je een branche en bedrijf dat daar helemaal aan voldoet. Dat is ‘m, daar ga je werken. 

Klinkt mooi maar de realiteit is natuurlijk anders

Toch is het handig om je te verdiepen in de branche en het bedrijf waarin je wil werken. Je kan het leukste beroep van de wereld (voor jou dan) hebben maar als je in een bedrijf werkt dat niet bij je past dan ben je toch niet happy. Dan voelt het iedere dag als het aantrekken van een jas die niet lekker zit. Al is ie nog zo mooi.

Hoe zit het met jouw jas? 

Zit ie lekker? 


-----------------------------------------

Mijn naam is Nel Kes, mijn passie is psychologie en mijn missie is het verspreiden van werkgeluk. Ik ben eigenaar van VitaeBona® > het goede leven. VitaeBona® biedt tools & trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt. Zodat je werkellende transformeert naar werkgeluk.

-----------------------------------------

 

Wil je jouw passie ontdekken en de verveling uitbannen? 
In het werkgeluk traject ontwerp je je droombaan waarmee je op zoek gaat naar de baan-die-het-beste-bij-je-past. Meer informatie >>

Wil je het ontwerp van jouw droombaan uitproberen?
Start met de WerkGelukAnkers test en ontdek wat jouw werkwaarden zijn. Klik hier >>

Ben je benieuwd naar ervaringen van andere werkgelukzoekers?
Die via het werkgeluk traject hun doombaan hebben ontworpen? Klik hier >>

Heb je specifieke vragen en wil je meer weten?
Bel: 06-21321795 of plan een afspraak voor een vrijblijvend INFO gesprek in mijn agenda >>

Download de gratis werkgeluk gids
En ontdek wat de ingrediënten van werkgeluk zijn. Klik hier >>

Gratis toegang tot de werkgeluk omgeving met informatie over het werkgeluk traject
Maak gratis en vrijblijvend een account aan. Klik hier >>

Reacties